Január 28-tól a Kopint-Datorg Zrt. a kormányzati célú hírközlési szolgáltató

2011. február 1. kedd, 01:00 • Magyar Közlöny
Az előző év végén, a Magyar Közlöny 199. számában jelent meg a kormányzati célú hálózatokról szóló 346/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet. Az új jogszabály alapjaiban változtatja meg a hazai kiemelt hírközlési hálózatok működtetését. Korábban az egyes hálózatoknak ágazati hálózatgazdájuk volt, a hálózatgazdai jogokat a legtöbb esetben az ágazat irányításáért felelős miniszter gyakorolta, a múlt hét pénteki hatálybalépéstől kezdődően az üzemeltetés egy kézbe kerül.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása


A kormánydöntés mögött annak felismerése áll, hogy a felosztott hálózatüzemeltetés jelentősen drágítja a fenntartást, mivel a gazdaszervezetek hálózatonként kötnek üzemeltetési szerződéseket. Az egységesítés nem terjed ki azonban olyan kormányzati célú hálózatokra, ahol az elkülönült hálózat fenntartásának kiemelt nemzetbiztonsági vagy honvédelmi okai vannak. A rendelet a korábbi hálózatgazdai funkció helyett a Kopint-Datorg Zrt.-t jelöli ki a kormányzati célú hírközlési szolgáltató feladatainak ellátására, tehát a jövőben a központi államigazgatási szervek és területi szerveik, valamint a rendvédelmi szervek az elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó igényeiket a kormányzati célú hírközlési szolgáltató által nyújtott kormányzati célú hírközlési szolgáltatások útján kötelesek kielégíteni.

Az új rendszer megfelelő alapot teremt a rendelet mellékletében szereplő, rendkívül változatos célú és méretű hálózatok infrastrukturális konszolidációjához. Mivel az üzemeltetés országos hálózatok esetében kifejezetten költséges, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések szoros összehangolása is jelentős gazdasági előnyt hozhat.

Adatvédelem és hálózatbiztonság szempontjából kétélű is lehet az összevonás, mivel egységes rendszerben hatékonyabb védelmi mechanizmusok alakíthatók ki, de adott esetben a támadások is koncentráltabbá válhatnak.