Januártól mindenkinek lehet e-kártyája

2015. július 15. szerda, 14:18 • www.hirado.hu
Nem Magyarország az első állam, ahol egyetlen elektronikus személyazonosító kártyával lehet szavazni, bankolni, buszjegyként és elektronikus aláírásra használni. Hazánkban is készül az e-kártya, amely a különböző okmányokat váltja ki. Egyáltalán nem a távoli jövőről van szó, már jövő évtől bevezetik: igaz, január elsejétől csak akkor leszünk kötelesek kiváltani, ha okmányaink elveszítik érvényességüket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A magyar kormány még tavaly szeptemberben döntött arról, hogy követi Észtország példáját, s olyan kártyát vezet be, amely tárolóelemet is tartalmaz, így alkalmas lesz az ügyfelek különféle adatainak azonosítására. A 2016-tól működő kártya legalább három funkcióval többet tud a jelenlegi személyazonosító igazolványnál. A szakzsargon szerint tartalmaz eID, ePass, valamint eSign funkciót. Ami gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy úti okmányként funkcionálva tulajdonosának utazási kedvezményeket biztosítson határellenőrzéskor, chipje e-aláírást nyújtson az ügyintézésben.

Sokan aggódnak, hogy túl sok személyes adat kerül majd egy eszközre az e-kártyával, de a hatóság szerint „a végsőkig elmentek” a személyes adatbiztonság védelme érdekében.