Javítani kell a logisztikai ágazat digitalizációján

Interjú Czimbalmos Leventével, a Modern Vállalkozások Programja szakmai vezetőjével az októberi konferenciáról

2020. október 7. szerda, 16:52
A logisztikával foglalkozó cégek jó része még mindig aluldigitalizáltnak számít, pedig több pályázat és program is támogatta és támogatja a vállalkozások digitális átállását, IKT fejlesztéseit. Nem beszélve arról, hogy a pandémiás időszak is remek lehetőséget teremt az ilyen jellegű beruházások végrehajtására, még ha azok kisebb léptékűek is. A Modern Vállalkozások Programja október 21-én, második alkalommal szervez országos online konferenciát. A témakör a Logisztika 4.0, azaz a szállítás és raktározás ágazatok digitalizációja lesz, a területet érintő jó példák felsorakoztatásával, a lehetőségek felvázolásával. És ha már logisztika, a konferencia vendégei bepillantást nyerhetnek a Digitális Logisztikai Stratégia megalkotása mögött zajló munka aktuális állapotába és fő pilléreibe.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Infotér: A Modern Vállalkozások Programja második országos jelentőségű, online konferenciája lesz október 21-én. Az, hogy másodszor is ezt a formát választották számomra azt jelenti, hogy sikeres volt az első. Hogyan ítéli ezt meg?

Czimbalmos Levente: Jelen helyzetben számunkra is elsődleges, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében csökkentsük a személyes kontaktusok számát. Egyrészt ez indokolja az online platformot, másrészt persze az eredmények. A júniusi konferenciára a várt 110 helyett közel 160 fő jelentkezett. Résztvevőket szinte az egész országból regisztráltunk. A műfaj számunkra is új volt, így természetszerűleg akadtak kisebb döccenők, de ezeket leszámítva jól sikerültek az előadások és a kerekasztalbeszélgetés is. Utóbbihoz szép számmal érkeztek kérdések. Összességében azt mondhatom, hogy meg vagyunk elégedve, egyelőre nincs okunk arra, hogy a biztonságos zónán túl, ne online felületen folytassuk.

IT: Hogyan alakul a program?

CzL: Az esemény dinamikája és a felépítése hasonló lesz, mint eddig. Az első részben plenáris előadások hangzanak el, amelyeket egy kerekasztal-beszélgetés követ. Szeretnénk továbbra is megtartani a lehetőségét annak, hogy a részvevők online is kérdezhessenek. Ezt egy moderált chat ablakban folyamatosan megtehetik majd. Fontos az interaktivitás.

IT: Mire számíthatunk a témáknál? A Logisztika 4.0 az IPAR 4.0 analógiára építkező, elég tág és viszonylag új fogalom hazánkban, de akár nemzetközileg is.

CzL: Előadóink között az illetékes szaktárca és a logisztikai ágazat főbb szereplői is képviseltetik magukat. A klasszikus ágazati trendeken, megoldásokon, az ún. „cutting edge” technológiákon túl, többek között arra is igyekeznek majd választ adni, hogy a pandémia miatt előállt helyzetre miként tud a szektor reagálni, illetve, hogy a digitalizáció milyen segítséget nyújthat az ilyen és ehhez hasonló kihívásokra.
Abban a szakemberek egyet értenek, hogy jelen helyzetben a digitalizáció önmagában még nem idézi elő az ágazat kilábalását, de az, hogy a cégek ezen a területen fejlesztenek és ezzel valahol „előre menekülnek”, az hosszú távon hasznos lehet számukra. Békeidőben is szoktuk mondani, a digitalizáció nem megoldás, hanem eszköz.
Tisztában vagyunk persze azzal, hogy költeni, még az erre a célra meghirdetett pályázatok mellett sem egyszerű jelen helyzetben, de szervezési szempontból az időzítés ideális, hiszen a pandémia miatt szinte mindenhol be kellett vezetni bizonyos digitális megoldásokat. Az a fontos, hogy ezek a beruházások hatékonyan, a szervezeti, működési kultúrába megfelelően beépülve történjenek meg. Ha így van, akkor lehet ez később versenyelőny. A Modern Vállalkozások Programjában erről szeretnénk meggyőzni a kis- és középvállalkozásokat és segíteni őket a jó döntések meghozatalában. A vonat tehát elindult és minél nagyobb sebességgel robog, annál nagyobb kihívás lesz felkapaszkodni rá. Megállítani pedig nem lehet.

IT: A Modern Vállalkozások Programjába az indulás óta eltelt négy évben több mint 18 ezer KKV regisztrált. Mekkora szelet a tortából a logisztika?

CzL: Jelenleg közel 500 ügyfelünk foglalkozik logisztikával, ezeknek kb. a 70 százaléka mikrovállalkozás. Az átvilágításuk során kiderült, hogy egyharmaduk sem költ online reklámokra, céges levelezése is csak legfeljebb háromnegyedüknek van. Ügyfélkapcsolati rendszerrel 15%-uk rendelkezik, de ami a legmeglepőbb, hogy ágazati célszoftverekkel – azaz pl. a megrendelések kezelésére, szállítás, raktározás, vagy számlázás támogatására használt eszközökkel –  szintén pusztán 15 százalékuk dolgozik. Elektronikus fizetési eszközöket 1 %-uk sem használ. Ez még így a teljesség igénye nélkül is elég sokat mondó kép.
Ezzel szembeállítva szeretném megemlíteni, hogy közel három évig futott egy olyan pályázati lehetőség, amely a vállalati infokommunikációs infrastruktúra fejlesztését támogatta. A több mint 2000 regisztrált pályaműből a logisztikai ágazatból ez idő alatt mindössze 87 db érkezett be, ez az általunk kezelt 5 nagy nemzetgazdasági ágból az utolsóelőtti hely a rangsorban. Ez számomra azért is volt meglepő, mert ahogy az korábban kiderült, a terület érezhetően aluldigitalizált, amelyet egyébként az ágazatot képviselő szervezetek, sőt már a benne működő érintettek is felismertek.

IT: Nehéz lehet a jelenlegi helyzetben komplex rendszerekről, átfogó fejlesztésekről meggyőzni a hazai kis-és középvállalkozásokat. A pandémia nagyon visszafogta a digitális fejlesztések iránti igényt?

CzL: Valóban, az elmúlt hónapokban nem ezek kerültek az előtérbe, de ez természetes. Az elmúlt több mint 6 hónap a tűzoltásról szólt. A vállalkozások inkább olyan kérdésekkel fordultak az MVP-hez, hogy miként lássák el a munkavállalóikat a távoli munkavégzéshez szükséges eszközökkel, illetve miként szervezzék meg a mindennapi működésüket, úgy hogy mellette figyelembe kellett venniük a járványügyi kockázatokat. A mi álláspontunk szerint – már ami a digitális technológiákat illeti - a cégeknek egy ilyen krízis zökkenőmentes átvészeléséhez öt fontos feltételről szükséges gondoskodniuk: az említett eszközök (1), belső munkafolyamatokat, kommunikációt, kollaborációt támogató szoftverek (2), az otthoni munkavégzésre alkalmas „házi” infrastruktúra kiépítettsége és egyéb körülmények (3), a szolgáltatások digitalizációja (ügyfélkör és versenypozíció megtartása érdekében) (4) illetve utoljára hagyva, de nagyon nem utolsó sorban az IT és információbiztonság (5). Azt kell mondjam, hogy míg az első hullámban a nulladik lépés megugrása is kihívásokat jelentett a vállalkozások életében, a mostani időszakban az első három feltételt bizonyosan kipipálva, sokkal felkészültebben néznek elébe a krízisnek. Persze kell is tenniük, hiszen sok esetben a túlélés a tét.

IT: Kanyarodjunk vissza még egy kérdés erejéig a konferenciához. Lehet tudni valamit az előadókról vagy a kerekasztal beszélgetés résztvevőiről?

CzL: Az eseményt Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára nyitja majd meg, de az előadók között köszönthetjük Chikán Attilát, sok egyéb tisztsége mellett a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság társelnökét is. A kerekasztal-beszélgetésben részt vesz Firbás György, a Digitális jólét Program logisztikai szakértője, aki várhatóan arról is beszél majd, hogy széleskörű gazdasági és érdekképviseleti együttműködés indult a Digitális Jólét Program kezdeményezésére a Digitális Logisztikai Stratégia megalkotásáért. A munkában ágazati és piaci szereplők, érdekképviseletek mellett a Modern Vállalkozások Programján keresztül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és természetesen az Infotér is részt vesz.
Úgy érzem, hogy az októberi konferenciánk programja és előadói is egy átfogó képet tudnak majd adni a logisztika területén működő vállalkozásoknak, és azok a kkv-k is kaphatnak jó ötleteket, akik nem ezzel a területtel foglalkoznak, de logisztikát érintő fejlesztésekre lenne szükségük hatékonyságuk és eredményességük növelése érdekében.

A konferencián való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://www.vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/esemeny.html?cid=808

Krupincza Mariann