„Kecskemét zászlóshajó a szakképzésben”

2018. január 23. kedd, 12:00 • www.orientpress.hu
A Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére több mint 519 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Kecskeméten. Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Kecskemét zászlóshajó a szakképzésben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A KSZC az egyik legnagyobb hazai képzési centrum, melynek összesen 5580 tanulója van. A programban a kecskeméti centrum kilenc intézménye és három kollégiuma vesz részt, partnerei között tudhatja többek között a Mercedest és a Knorr-Bremse Kft.-t is.

Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni. Mint mondta: az ország területén különböző munkaerőigények jelentkeznek, amikhez gyorsan kell igazodni. Lehetőség szerint minél több céget – közöttük kisvállalkozásokat is –, kell bevonni a képzési rendszerbe – tette hozzá.

Leviczky Cirill, a képzési centrum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: mindig keresik az újabb lehetőségeket a fejlődésre.

A kecskeméti program intenzív pályaorientációval segíti majd a diákokat. A pályázat során – amibe a KSZC 519 pedagógusa is bekapcsolódik –, eszközbeszerzésre és felújításra 142,5 millió forintot fordítanak, valamint 47 millió forint jut a három kollégium felújítására.

Közösségi programokra – például tanulmányi kirándulásokra, sporteszközök vásárlására és a roma identitást erősítő programokra – 46 millió forint jut. A pedagógusok továbbképzésre és az élménypedagógiai módszerek kifejlesztésére 30-30 millió forintot használhatnak fel. A tanulók fejlesztésére – a 9. osztályos tanulócsoportokra, a tehetséges és végzős diákok fejlesztésére és a „lemorzsolódás csökkentésére” – 100 millió forint szerepel a programban. Az „Énerő” elnevezésű alprojektben 20 millió forintot fordítanak a drogprevencióra és drámapedagógiai foglalkozásokra.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte, hogy a város nem csak ipari és kulturális, hanem oktatási központtá vált az elmúlt időszakban. Mint hangsúlyozta: a város eddig már 32 milliárd forint támogatást nyert a különböző pályázatokon.

A projektnyitót követően egy jelképes projektzáróra is sor került, amikor átadták azt az öt napelem rendszert, amit a Kecskeméti Szakképzési Centrum öt tagintézményénél építettek ki. A 162 millió forinttal támogatott beruházástól, évi 13 millió forint energiaköltség megtakarítását remélik.