Kezdődik a világ legnagyobb tech rendezvénye - CES 2020

2020. január 6. hétfő, 08:24
Alig léptük át 2019 küszöbét, az év legnagyobb technológiai rendezvénye, a Consumer Electronics Show (CES) 2020 kedden máris kezdetét veszi Las Vegasban. A gyártók jellemzően az esemény kezdete előtt bemutatják legfrissebb újításaikat és készülékeiket a sajtónak, így az európai rajongók akár már hétfő este, vagy kedd hajnalban értesülhetnek az LG, a Sony, a Samsung, az Nvidia, vagy éppen az Intel legújabb fejlesztéseiről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A tavalyi rendezvény adatai alapján bizton állítható, hogy a CTA által megrendezett CES a világ legnagyobb technológiai eseménye.

hivatalos weboldalon feltüntetett adatok szerint a 2019-es show-n a több mint 4500 kiállító cég között a Fortune top 500-as listájáról 307 vállalat képviseltette magát, míg a résztvevők száma meghaladta a 175 ezret. A több mint ezer előadó tovább csődítette a tömegeket a CES-re, ahol idén is rengeteg látogatóval számolnak a 255 ezer négyzetméteres kiállító területen.

„A CES a találkozóhely mindazok számára, akik a fogyasztói technológiák területén világszerte prosperálnak. A rendezvény már 50 éve szolgál a fejlesztők és az áttörő technológiák bemutatóhelyeként – egy globális színpad, ahol a következő generációs innovációk bevezetésre kerülnek a piacon” – olvasható a Las Vegasban megrendezésre kerülő esemény bemutatása a honlapon.

Már vasárnap megkezdődnek az előadások és bemutatók

A CES 2020 hivatalosan január 7-től 10-ig tart, azaz akkor tárulnak ki a látogatók számára a show ajtajai, de a sajtótájékoztatók és a média számára tartott bemutatók már vasárnap – magyar idő szerint este 10 órakor – elkezdődnek, ami azt jelenti, hogy a lelkes rajongók már a hivatalos kezdés előtt tudomást szerezhetnek kedvenc gyártóik legújabb húzásairól – írja a TechRadar.

 A kép illusztráció (Fotó: Facebook/CES)

A CTA a TechRadarnak úgy nyilatkozott: az idei show nagyobb hangsúlyt fektet az utazásra, a turizmusra, az adatelemzésre és a fogyasztói tapasztalatok javítására. A szokásokhoz híven továbbra is jelen lesz a legmodernebb TV-k, hangszórók, fejhallgatók, laptopok és okostelefonok széles választéka, amelyek közülsokat már az 5G-s/8K-s forradalomra optimalizáltak.

A termékek kavalkádján túl rengeteg színpadi beszélgetés várható a kiállításon a digitális egészségről és a személyes adatok elárusiasításáról, az ipar két legnagyobb problémaköréről. A több mint ezer előadó közül a legnagyobb meglepetést az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Donald Trump lányának meghívása okozta.

A BBC arról írt, hogy Ivanka Trump a nyitónapon a Fogyasztói Technológiai Szövetség vezérigazgatójával, Gary Shapiroval beszélget majd a munka jövőjéről. Bár az elnök lányának megjelenése a rendezvényen vitát váltott ki, Shapiro megindokolta a jelenlétét.

Szerinte a show a készülékeken kívül kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkozik, például az automatizálás munkára gyakorolt hatásával, és mint az Amerikai Munkaerő-tanácsadó Testület Társelnökének, Ivanka Trumpnak jelentős szerepe lesz ebben a vitában.

Pletykák és várható megjelenések

A CES még hivatalosan el sem indult, de már sok olyan termékről röppentek fel pletykák, amelyek dicsőséges debütálását a technológiai óriásrendezvényre időzítették gyártóik.

A hírek szerint beelőzte a Samsungot az LG, amely úgy tűnik, hogy az első ipari tanúsítvánnyal rendelkező 8K Ultra HD felbontású TV-vel jelentkezik rendezvényen. Ez azt jelenti, hogy a vállalat felhasználhatja a 8K Ultra HD logót a termékein, kezdve az LG Real 8K TV sorozatával, amelyet a CES 2020-on mutatnak be.

Az LG itt nem áll meg: a cég már korábban beharangozta új, játék-orientált monitorkészletét, amelyet a szintén a rendezvényen mutat be, beleértve egy 38 hüvelykes, ívelt 4K-s kijelzővel és IPS-panellel ellátott készüléket, ami ennek ellenére is egy milliszekundumos válaszidőt produkál.

A Samsung a vasárnapi bemutató eseményével kapcsolatban eloszlatta a kételyeket azáltal, hogy szombat délután bejelentette a Samsung Q950TS 8K QLED keret nélküli televízióját. A cég még aznap a februári termékbemutató rendezvényét is beharangozta, melynek a főszereplője egybehangzó hírek szerint a Galaxy S11 lesz.

Ha már telefonok, a kínai OnePlus vállalat bejelentette, hogy egy új rejtélyes eszközt mutat be saját rendezvényén a CES-en, amelynek a cég a „OnePlus Concept One” nevet adta. Tekintettel arra, hogy a bejelentésről szóló fotón egy telefonalakú sziluett látható, a legtöbb szakértő már azt spekulálja, hogy a OnePlus belép az összehajtható okostelefonok piacára.

Természetesen, mivel egyelőre egy koncepció készülékről van szó, talán soha nem kerül fel a kiskereskedelmi polcokra, de figyelembe véve a pletykákat arról, hogy a kínai vállalat az Apple AirPod riválisának szánt vezeték nélküli fülhallgatójáról is lerántja a leplet, valószínűleg minden eddiginél több OnePlus készüléket láthatnak majd a résztvevők a show-n.