Kilométerenként hat forintos e-útdíjat tervez a kormány

2011. február 20. vasárnap, 03:00 • MTI, nol.hu, 3k.gov.hu
Az e-matrica fokozatos megszüntetése után, 2013-2014-től kilométerenként hat forintos útdíj bevezetését tervezi a kormány, de a politikai és társadalmi egyeztetés még hátravan. A folyamat indulási éve 2013-2014, befejezése, azaz az éves e-matrica megszüntetését követő útdíjfizetés 2017-2018-ra válhat esedékessé. A kilométerenként hat forintos útdíjat az autópályákon közlekedő személygépkocsiknak és motorkerékpároknak kellene megfizetniük.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kamionok fizetési kötelezettsége ennél nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak például 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele.

Egy – európai szinten – évtizedek óta zajló folyamattal összhangban kerül bevezetésre a hazai fizetős utakon az ún. használati díjas (HD) tarifarendszerű, jelenleg e-matricás technológiánál korszerűbb, a megtett úttal arányos (UD) tarifarendszerű, igazságos és méltányos fedélzeti eszköz használatát igénylő elektronikus díjszedési rendszer. Ettől kezdve mindenki kizárólag valós úthasználatának megfelelően fizet majd a díjköteles úthálózat igénybevételéért. 

A megtett úttal arányos útdíj-fizetés hozzájárul, hogy az autópályát alkalomszerűen vagy csak rövid távokra igénybe vevő felhasználók ennek megfelelő, reális árakkal találkozzanak, tehát inkább az autópályákat használják. A megtett úttal arányos rendszerben egy-egy díjas útszakasz megtételéhez nem szükséges a közlekedőknek sok száz kilométerre, sokszor több napra, hétre szóló jogosultságot vásárolniuk.

Az új rendszer célja, hogy csökkentse az úthasználat keresztfinanszírozását, és az ebből származó versenyelőnyök/versenyhátrányok kiegyenlítésével korrigálja a közlekedési szektor aránytalanságait. A megtett úttal arányos útdíjszedési rendszer a rövid távú és alkalomszerű úthasználók autópályára terelődését támogatja, ami a környező alacsonyabb rendű utak, és települések forgalmi terhelésének csökkenéséhez vezethet, ugyanakkor lehetővé teszi számukra a biztonságosabb, magasabb szolgáltatási színvonalú utak használatát.

A bevezetendő rendszer kiválasztásával kapcsolatban alapvető szempont az Európai Uniós előírások keretein belül megvalósítható technológiai semlegesség, mely szerint a rendszer létesítésére kiírandó közbeszerzési pályázatban a hatályos EU szabályozásban és a vonatkozó miniszteri rendeletben meghatározottakon túl technológiai megkötés nem fog szerepelni.