Kinevezték a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgatóját

2011. november 16. szerda, 08:39 • MTIMANDA, Lovas Lajos, kinevezés, digitális, kultúra
Lovas Lajost nevezte ki a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizálását és digitális közzétételét szolgáló Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatójává kedden Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A MaNDÁ-t eddig miniszteri biztosként irányító Lovas Lajos főigazgatói kinevezése 5 évre szól - közölte az MTI-vel kedden a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkársága.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A főigazgatói posztra szóló - a www.kormány.hu kormányzati portálon korábban közzétett - pályázat kiírása szerint a MaNDA vezetőjének feladata többek között a magyar kulturális értékek digitális rögzítésének irányítása és széleskörű hozzáférhetőségének biztosítása egy központi nyilvános felületen, az országos közgyűjtemény besorolású intézmény gyűjteményezési, tudományos, és közönségkapcsolati munkájának irányítása, ellenőrzése, átfogó szakterületi módszertani és kutatási tevékenység biztosítása, valamint a kialakult szakmai kapcsolatrendszer fejlesztése és bővítése bel- és külföldön egyaránt.
    A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet júniusban alakult meg azzal a céllal, hogy a magyar kultúrkincs valamennyi alkotását digitális formában rögzítse, és egy központi felületen elérhetővé tegye.
    Mint Lovas Lajos az MTI-nek korábban elmondta, a MaNDA-projekt első lépése egy nemzeti digitális kataszter létrehozása, majd egy intelligens metaadat-kereső kifejlesztése, amely képes lesz a különböző adatbázisokban keresni, és a találatokat egy központi felületen megjeleníteni. A MaNDA a jövőben módszertani központként is működik, így létrejönnek majd a digitalizáció egységes sztenderdjei.
    További fontos feladata lesz a digitális archívumnak, hogy a közös európai kulturális adatbázisba, az Europeanába is minél több magyar tartalom kerüljön fel.
Kapcsolódó dosszié: Személyi hírek