Kitüntetések a Digitális Esélyegyenlőség Konferencián

2012. november 20. kedd, 10:10 NJSZT-Prim • Sebők Viktória, NJSZT, Kovács Attila díj, DE konferencia
A 6. Digitális Esélyegyenlőségi konferencián sor került azoknak a díjaknak a kiosztására, átadására is, amelyekkel az NJSZ, - illetve az újságírói-díj esetében: az NJSZ, az IVSZ és az Infotér Egyesület - az elmúlt év kimagasló teljesítményét ismerte el. A 2012 évi Neumann-díjat Péceli Gábor vehette át. Kalmár-díjban Scheidler Balázs és Havasi Zoltán részesült. Az idei Kemény János-díjat Lengyel László kapta. Tarján-emlékérmes lett: Ádám Árpád, Barsi Éva, Juhász Tibor. 2012-ben az NJSZT négy Életműdíjat adott át, a kitüntetettek: Obádovics J. Gyula, Jékel Pál, Meskó Andor, Ormai László. Az év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjat Sebők Viktória vehette át.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

2012. Kovács Attila díjasa, „Az év informatikai újságírója”: Sebők Viktória, az itbusiness munkatársa.

A főiskola elvégzése után az it-szakmában helyezkedett el. Végigjárta a ranglétrát, asszisztensi munkától kezdve it-konzulensi, projektvezetői feladatokat végzett. Mind a szakmát, mind pedig a hazai it-cégeket megismerte, személyes, jó kapcsolatokat alakított ki. 2008-ban döntött úgy, hogy újságíróként folytatja pályafutását. Ezzel egy időben létrehozta a gyógyulda.com weboldalt, ahol sajátos nézőpontú életviteli, életvezetési tanácsokat ad, önismereti kérdésekre válaszol, és alternatív oktatási kérdéseket, ötleteket is felvet.
Külsős szabadúszóként először a Figyelőnél jelennek meg cikkei az it- biztonság, banki informatika, valamint közösségi média területen, majd rövid kitérő után az ITB Publishing kiadó stábjában folytatja tevékenységét. A szigorúan vett it-területeken kívül lehetőséget kap arra is, hogy az oktatás, a hr, a menedzsment és az egészségügyi informatika (eHealth, mHealth) kérdéseivel foglalkozzon.
2010-ben „Az év információbiztonsági újságírója” díjat is megkapta a Hétpecsét Információvédelmi Egyesülettől.
Az utóbbi két évben több előadást tartott, illetve interjút adott a közösségi médiával és a közösségi kommunikációval, illetve a közösségi oldalak veszélyeivel kapcsolatban. Rendszeresen hívják vendégelőadónak a média változásával kapcsolatos témákban. A közösségi kommunikáció és a vállalati kommunikáció kapcsolatáról, illetve a média változásáról írt tanulmánya könyv formájában is megjelent 2011 végén.

2012 Neumann-díjasai:

A Díjbizottság egybehangzó döntése értelmében 2012-ben a Neumann-díjban Péceli Gábor egyetemi tanár, a BME rektora, az NJSZT elnöke részesül. Végzése (1974.) óta dolgozik a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken, amelynek 1988-2008 között a vezetője volt. 2005-2008 között a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, azóta az Egyetem rektora. 2006-2012 között az NJSZT elnöke. 2007-ben az MTA levelező tagjává választották.
Kutatómunkája mellett oktatási tevékenysége során önálló tárgyakat dolgozott ki és oktatott a villamosmérnöki alapoktatásban, méréstechnika, elektronikus műszerek és intelligens műszerek témakörben, továbbá a posztgraduális oktatásban, digitális jelfeldolgozás témakörben. Részt vett a „Számítógépes rendszerek”, „Jelek és rendszerek méréstechnikája”, a „Beágyazott rendszerek” és a „Beágyazott rendszerek tervezése” című főszakirány-tárgyak, valamint a „Beágyazott információs rendszerek” című műszaki informatikus alaptárgy kidolgozásában és előadásában.

2012 Kalmár-díjasai:

Scheidler Balázs, a BalaBit IT Security fejlesztési igazgatója, egyik alapító tagja és meghatározó tulajdonosa, a BalaBit világszerte elismert termékeinek ötletgazdája és a mai napig vezető fejlesztője. A nyílt forráskódú közösség egyik szaktekintélye, számos Linuxhoz köthető projekt kezdeményezője, nemzetközi konferenciák szívesen látott előadója. 2011-ben Scheidler Balázst az IVSZ a Gyurós Tibor - díj „Az év menedzsere az infokommunikációban” díjazottjává választotta. Diplomája megszerzése után az általa fejlesztett syslog-ng naplózó szoftver mára az iparág de-facto szabványává nőtte ki ma-gát, amelyet világszerte mintegy 650 000 vállalat használ.

Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems vezérigazgatója a díjat a VARIO HEALTHCARE orvosi egységcsomag kifejlesztésért kapta. A megoldás az idős családtagok felügyeletében és az egészséges életvitel, az egészségmegőrzés során használható.

 (A Kalmár Lászlóról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról, a hazai kibernetikai tudományok megalapítójáról elnevezett díjat azok a tagok kaphatják, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket.)


A díjazottak névsora az NJSZT honlapján

Kapcsolódó dosszié: Személyi hírek