Konzultálunk, tervezünk, implementálunk, üzemeltetünk és támogatunk

Interjú Ákos Györggyel, a TC2 társalapítójával

2021. november 26. péntek, 12:05
2015 körül már Magyarországon is érezni lehetett, hogy a felhő technológia gyökeresen átalakítja az informatikát, ezért közel 1 éves előkésíztő munka után 2016-ban elindult a Total Cloud Consulting. A felhő szolgáltatók közül az Amazon Web Services-re (AWS) esett a választásuk, mely magas szakmai színvonalat képviselt, ugyanakkor Magyarországon még nem volt partnere. Ákos Györggyel a cég társalapítójával beszélgettünk a felhő szolgálatások jelenéről és jövőjéről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: A felhő szolgáltatások már a koronavírus járvány előtt is nagy népszerűségnek örvendtek. Változtatott valamit ezen a helyzeten az elmúlt 1.5- év?

- Ákos György: Alapvetően nem, mert szépen, fokozatosan addig is látható volt egy igénynövekedés. Természetesen megjelentek mondjuk úgy, hogy „új” dolgok. Például olyan ágazatok, ahol a Covid-19 miatt drasztikus volt az üzleti visszaesés, hirtelen realizálták a felhő számos olyan előnyét, amire addig nem gondoltak. Így rájöttek, hogy a kapacitások változtatása, a gyors környezetkialakítás, nem csak felfelé, hanem lefelé is történhet. Egy üzleti visszaesés okán, pillanatok alatt letekerhetem a „potmétereket”, és ezzel a számla is lassabban ketyeg, vagy akár teljesen megállítom a fogyasztást. Ezek az ügyfelek úgy gondolják, még egyszer az nem fordulhat velük elő, hogy méregdrága on-prem eszközök havi bérleti díját fizetik változatlanul, mikor a gépeken érdemi terhelés nincs. Nos ők megjelentek, és tanácsot kérnek, hogyan is indulhatnak el a felhőbe. 
Másrészt változatlan az óvatosság. A piac egy jelentős része elsősorban tudáshiány okán túlzottan óvatos, a kormányzat, mint legnagyobb pénzköltő pedig egyáltalán nem lépett még. Gyakorlatilag tiltólistán van a publikus felhő, szakmailag igazán nem indokolható módon.

- Infotér: A legfontosabb feladat most a gazdaság újraépítése. Jól gondolom, hogy az innovatív informatikai megoldások felhő szoláltatások nélkül elképzelhetetlenek?

- Ákos György: Azt nem mondanánk, hogy teljesen elképzelhetetlenek, de nagyrészük megvalósítása lényegesen hatékonyabb a felhőben. Ilyen például az Artificial Intelligence/Machine Learning vagy a DataLake/Data Analytics. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok, akik most „nagyot akarnak alakítani”, és innovatív megoldással szeretnék például lényegesen hatékonyabbá tenni a folyamataikat, most akkor is a felhő felé fordulnak, ha eddig azt nem tették. A folyamataik optimalizálására, viszonylag olcsón elérhetők lettek a prediktív és a preskriptív analitika eredményei, melyekhez korábban csak méregdrága iparági analitikai modellek megvásárlásával juthattak hozzá, már amennyiben volt rá keret.

 - Infotér: Az egyik legfontosabb kérdés az informatikai fejlesztéseknél a megtérülés. Mivel tudnák alátámasztani egy érdeklődőnek, hogy megéri a felhőbe fektetni?

- Ákos György: Ha a CAPEX-el több évre előre bebetonoztam a szakmai és a költségirányt is, felhős OPEX-el bármikor irányt válthatok, elképzeléseimet módosíthatom, lényegesen egyszerűbben, kis veszteségekkel. Fordítva: sok helyen kritikus a time to market, a felhőben nagyon gyorsan kialakíthatok valamit, akár még többször gyorsan finomíthatom is, és nagyságrendekkel hamarabb készen vagyok beruházással, fejlesztéssel, implementációval együtt. 
Ezek az egyértelmű üzleti előnyök, a rugalmasság, agilitás, a gyorsaság ….. bizony jól lefordíthatók csengő forintokká, melyek mellett sok esetben érdektelen, hogy a 14 darab virtuális gép – ha még nem felhőre optimalizált a környezetem – a felhőben, vagy on-prem biztosít önmagában jobb TCO-t.

-Infotér: Kikből áll az ügyfélkörük?

 - Ákos György: A legkisebbtől (mikrovállakozás, startup, SMB) a hazai és globális nagyvállalatokig bárki. Ez is a felhő szépsége. Mindenki számára lehet üzletileg rentábilis szolgáltatásokat ajánlani. Nyilván vannak helyzetek, ahol ez induláskor áldozatokkal jár, pénzügyileg lefordítva akár jelentős induló költségekkel kell számolni, de hosszabb távon nem kérdés a TCO. Persze ehhez nem árt, ha valaki tudja a mai on-prem költségeit (baseline), aminek pontos megismerése a legtöbb esetben igazi kihívás.

- Infotér: Mit tudnak nyújtani az ügyfeleiknek?

 - Ákos György: Konzultálunk, tervezünk, implementálunk, üzemeltetünk és támogatunk, szükség esetén oktatunk (IaaS, PaaS szinten end 2 end). Ami igény IaaS, PaaS szinten az AWS környékén előfordulhat, azt mi igyekszünk kielégíteni. Vannak alkalmazásfejlesztő cégek, akik már jól ismerik a platformot, de sosem árt, ha best practice alapokon átnézzük a javasolt architektúrát, és az is fontos, hogy adott esetben 7/24 órában gondos szemek figyeljék a rendszereket és szükség esetén elhárítsák a problémákat. Az egyik legnagyobb hiány itt van, az ügyfeleknél nincsenek szakemberek, pláne nem három műszaknyi, a fejlesztő cégek pedig nem szívesen támogatják az alkalmazásaik alatti platformokat.