Kott Ferenc: Kilőhet a digitális gazdaság, fontos pályázat a láthatáron

2021. június 10. csütörtök, 10:15
Hamarosan kiírásra kerül az új uniós költségvetés első nagy gazdaságfejlesztési pályázata a „GINOP PLUSZ-1.2.1-21 A MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK MODERN ÜZLETI ÉS TERMELÉSI KIHÍVÁSOKHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSÁT SEGÍTŐ FEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA” c. konstrukció. Erről kérdeztük Kott Ferencet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Digitalizációs Kollégiumának elnökét, aki tevékenyen részt vett a konstrukció finomhangolásában is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Infotér: Miben lesz más ez a pályázat az eddigiekhez képest, miért fontos a kiírás a digitalizáció szempontjából?

Igen komoly lehetőségről beszélünk, megkockáztatom, hogy ilyen mértékű fejlesztési lehetőség még nem volt soha a területünkön. A teljes keret 200 milliárd Ft, a vissza nem térítendő támogatás mértéke akár 70% is lehet (az eddigi 35-40%-hoz képest). Amiben jelentősen új a pályázati konstrukció, hogy végre úgy is fordítható digitális fejlesztésre a támogatás, hogy közben nem kell kötelező hitelt is felvennie a vállalkozásnak, ez eddig visszatartó erő volt és lassította az elbírálási folyamatot is pl. a GINOP 3.2.2-es konstrukció esetében.

Infotér: Pontosan milyen digitális fejlesztésekről beszélünk, mire lehet költeni a támogatást?

Nagyon széles a spektrum: Vállalati CRM, HR, bérszámfejtés, Kontrolling, Beszerzés, Logisztika, Gyártásirányítás, Táv- és csoportmunka támogatás, Internetes értékesítés (vállalati webáruház), Online marketing, Munkafolyamat-irányítási rendszer (WF), Elektronikus iratkezelés, MI alapú adatbányász megoldások, Távoli IT üzemeltetés és Online fizetési megoldások. Szóval a szükséges digitális fejlesztési területek szinte minden aspektusa.

Infotér: A területi korlátozásokkal mi a helyzet, budapesti cégek is pályázhatnak végre?

Sajnos a budapesti cégek továbbra sem alanyai ennek a kiírásnak, de a Pest-megyei vállalkozások már igen, ez is nagy előrelépés. Dolgozunk azon, hogy valamilyen formában a fővárosiak is kedvezményezettek lehessenek, informatikai szállítóként vagy tanácsadó cégként, persze közvetetten részt vehetnek budapesti cégek is a projektek megvalósításában.

Infotér: A jelenlegi felhívás tervezet értelmében digitális fejlesztésekhez egy egyszerűbb, az eddigi gyakorlatnál gyorsabb elbírálást lehetővé tevő pályázati folyamaton keresztül juthatnak a vállalkozások a támogatáshoz. Miben rejlik az egyszerűsítés?

Fontos kiemelni, hogy jelenleg valóban a felhívás tervezetéről beszélünk csak, aminek a társadalmi egyeztetése már lezárult ugyan, de a kiírás még nem történt meg. Az egyszerűsítési konstrukció lényege, hogy a piaci ár igazolása egy automatizmus lenne, amelyet az MKIK - Modern Vállalkozások Programjának szállítói adatbázisán keresztül biztosítanánk. Így a folyamat mind kérelmező, mind intézményrendszeri oldalon egyszerűsödne és a pályázó cégek akár 45 nap (!) alatt támogatási döntéshez, majd forráshoz juthatnának.

Mivel a programhoz bármely – néhány alapvető kritériumot teljesítő - informatikai szállító csatlakozhat, ezért az adminisztráció egyszerűsítése és a bírálati folyamat gyorsulása miatt a forráskihelyezés sebessége és a vállalkozói elégedettség jelentősen nőhetne a támogatási kérelmek minőségének és az eredményes kérelmek számának emelkedése mellett. Ehhez hasonló modellt sikerrel alkalmaztunk már az Irányító Hatósággal közösen legalább 4-5 konstrukció esetén.

Infotér: Mikorra várható a kiírás, mikortól lehet beadni a pályázatokat?

Az ITM-ből szerzett friss információim szerint a kiírás június folyamán megtörténik és július közepén már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket.

További információ: https://www.palyazat.gov.hu

Kott Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Digitalizációs Kollégiumának elnöke

Fotó: pexels.com