KSH: tovább bővült az internetpiac 2010 végén

Tovább bővült az internetpiac a tavalyi negyedik negyedévben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint december végén a szolgáltatók száma 393 volt, 36-tal több mint egy évvel korábban, míg az internet-előfizetések száma meghaladta a 3,3 milliót, ami majdnem ötödével volt több mint 2009 végén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A piac koncentrált, mivel 18 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internetpiac fejlődése a szolgáltatók közötti éles versenynek is köszönhető: a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 36 százalékkal bővült, mivel egyre inkább megfizethető mobilinternet. A mobilinternet-előfizetések száma átlépte az 1,3 milliót. Az előfizetéses internet-szolgáltatásból származó nettó árbevétel a negyedik negyedévben meghaladta a 34 milliárd forintot, ami az előfizetői akciók és a díjak mérséklődése miatt folyó áron 3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A 2010. évi teljes nettó árbevétel 135,3 milliárd forint volt, 5 százalékkal kisebb a 2009. évinél.

 

Egy év alatt több mint 200 ezer új mobil-előfizetés

 

Tavaly év végén a mobiltelefon-előfizetések száma 12 millió volt, 219 ezerrel több mint egy évvel korábban, miközben a telefonbeszélgetések időtartamának majdnem négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik. A mobilhálózatokban a 2009. évi negyedik negyedévhez képest 5 százalékkal több hívást kezdeményeztek és ennyivel nőtt a mobiltelefonálással töltött összes percidő is. Egy előfizetésre átlagosan 373 percnyi beszélgetés jutott. Egy hívás átlagos hossza 2,2 perc volt. A teljes évi mennyiséget tekintve a hívások száma 4 százalékkal, időtartamuk 5 százalékkal nőtt 2009-hez képest - közölte a KSH.

 

Tavaly december végén az előzetes adatok szerint az egy évvel korábbinál 194 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 2009 utolsó negyedévéhez képest 4, illetve 8 százalékkal csökkent. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes, ugyanakkor nem mérhető internetes telefonálási lehetőség áll.

Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések, adatcélú forgalom nélküli időtartama 451 perc volt, 1 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,1 percet tett ki, s a teljes évet nézve 5, illetve 6 százalékos volt a hívások számának és hosszának az esése.

 

A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül egy év alatt a kábelhálózatos előfizetések 14 százalékkal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések kisebb mértékben csökkentek. A széles sávú internetre történő előfizetések száma így egy év alatt 6 százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves szinten 46 százalékkal bővült az egyéb, például a LAN-, optikai internetet is magába foglaló kategória előfizetéseinek mennyisége.

Forrás: KSH, magyarorszag.hu