A mesterséges intelligencia segítségével tesztelték a szájmaszkok hatékonyságát

2020. augusztus 20. csütörtök, 05:30
Szájmaszkok tucatjaival lehet találkozni már a piacon, de mint kiderült ezek nagy része nem funkcionál megfelelően. a Duke egyetem által fejlesztett új technikával megfigyelik, hogy melyik maszkok szűrik a legjobban a légzés és beszéd által kibocsájtott cseppeket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A szerkezet egy fekete dobozból, egy lézersugárból és egy mobiltelefon kamerájából áll. A beszéd közben kibocsájtott cseppek számát méri a szájmaszkon keresztül. A viselő a dobozon lévő nyílásba mondja hogy “Stay healthy, people.”

Miközben beszél, a távozó cseppeken átvilágít a lézersugár, eközben az operatőr felveszi a távozó vízrészecskéket. Ezek után egy algoritmus kiszámolja a cseppek számát a részecskék által szétszórt fény mennyiségének megmérésével. A csapat 14 különböző maszkon is elvégezte a tesztet, ezek között egyszerű anyagokon, átlagos szájmaszkokon és egy professzionális N-95-ös maszkon is.

A tanulmány szemmel látható különbségeket mutatott ki a maszkok hatékonysága között, az N-95-ös nyerte a versenyt, utána sorban a 3 rétegű orvosi szájmaszk, végül pedig a különböző textilek.

"Miközben a szelep nem veszélyezteti a viselőt, veszélyeztetheti a viselőt körülvevőket", közölték a diákok alátámasztva az eredményekkel. "A professzionális N-95-ös maszk szelep nélkül messze túlteljesítette az összes többit.

A nyakunk köré csavart textilek csak megnövelik a fertőzés esélyét, mivel a részecskéket még jobban szétszórják. "Tekintettel arra hogy a kisebb részecskék a levegőben gyorsabban szállnak mint a nagyobbak, mivel utóbbiak gyorsabban esnek le, az ilyen maszkok használata kontraproduktív lehet", mondták a kutatók.A folyamat kívülről nagyon high-tech-nek tűnhet, de meglepően alacsony költségvetésű. A kutatók elmondása szerint a lézer meg az optikai alkatrészek kevesebbe kerültek mint 200 dollár, kamerának meg egy átlagos mobiltelefon kamera is megfelel.írta: Horváth Barnabás

Forrás: thenextweb.com