Létrejöttek a szakképzési centrumok

2015. június 30. kedd, 14:20 • www.kormany.hu
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírta a 2015. július 1-jével létrejövő szakképzési centrumok alapító okiratait és kinevezte a centrumok főigazgatóit. Ezzel a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerülő köznevelési intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződnek. A munka azonnal megkezdődik: a tárcavezető mára állománygyűlést is összehívott. A szakképző iskolai rendszer hatékony és eredményes működésének szükséges és elengedhetetlen feltétele, hogy a szakképző iskolák felelősséggel és motiváltsággal járó önállóságot élvezzenek. Az új rendszerben a szakképzési centrumok szakmai és gazdálkodási önállóságot, a szervezeti egységként működő iskoláik pedig részleges gazdálkodási önállóságot kapnak. Mindez nagyobb felelősséget jelent, ugyanakkor motivációs lehetőséget is ad a szakmai feladatok minél eredményesebb megvalósításához és folyamatos napi működéshez.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A szakképzési centrumok kialakítása során a tárca figyelembe vette a helyi földrajzi, gazdasági sajátosságokat, társadalmi helyzetet, a meglévő település-, és intézményszerkezetet, valamint a tanulói létszámot. Az érintett térség adottságaitól függően a centrumokba szervezés egyrészt területi, másrészt szakmai alapon valósul meg a hatékonyság, a megközelíthetőség és a kollégiumi elhelyezési lehetőségek szerint. A korábbi gyakorlattal ellentétben a szakképzési centrum összes iskolája azonos feltételekkel működik majd.

Az intézkedés a szakképzési intézményrendszer hatékonyabb, összehangoltabb működésének elősegítése mellett szorosabbá teszi az intézmények közötti kapcsolatot is, továbbá gyorsabb és rugalmasabb reagálási lehetőséget biztosít a gazdasági igények változására.