Magyarország nagy potenciállal rendelkezik az e-egészségügy területén

2011. április 13. szerda, 02:44 • www.kormany.hu
Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minsiztérium egészségügyért felelős államtitkára és H. Stephen Lieber, a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) elnöke ma a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban prezentálták Európa legnagyobb e-egészségügyi rendezvényét, amelyet idén május 10-12. között rendeznek Budapesten.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége, az Európai Bizottság és a HIMSS Europe május 10-12 között Budapesten rendezi meg Európa legnagyobb e-egészségügyi rendezvényét, az eHealth Week 2011-et, amely magában foglalja az „eHealth 2011 Miniszteri Konferenciát”, valamint „Az egészségügyi IT világa” konferenciát és kiállítást. Az esemény részleteiről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára és H. Stephen Lieber, a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) elnöke tartottak sajtónyilvános tájékoztatót az érintett szakembereknek.

A nagyszabású esemény beharangozóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország nyilvántartási és informatikai rendszerei révén nagy potenciállal rendelkezik az elektronikus egészségügy területén, azonban ezt sem a döntéshozatalban, sem az ellátórendszer hatékonyságának fejlesztésében, sem pedig az ellátás minőségének javításában ezidáig nem használta ki megfelelően, ezért ezen változtatni kell. Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlődés első jelei az egészségügy bizonyos területein már mutatkoznak, például fejlesztés alatt áll egy kapacitáselemző és tervező program (az ún. Katéter és Mónika néven emlegetett program), amely többek között alkalmas lesz arra, hogy az adatok rendszerezése révén nyert információkat digitális térképen ábrázolja.

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy az ellátás minőségét, a betegbiztonságot javítani, a gyógyszeres kezelések hatékonyságát és gazdaságosságát növelni kell, amelyhez szintén hozzájárulhatnak az IT alapú megoldások, így például az elektronikus vényírási rendszer bevezetése vagy az adatok elektronikus hozzáférésének biztosítása. Hozzátette: egyre növekvő elvárás az, hogy a betegek kezelési adatai ne csak az ellátó intézményben, hanem szükség esetén bárhol, bárhonnan hozzáférhetőek legyenek, az országhatárokon belül és uniós szinten egyaránt, ezért fontos, hogy a budapesti eHealth Week során határozott lépések és tervek fogalmazódjanak meg az elektronikus adatkezelés ügyének előmozdítására.

H. Stephen Lieber elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi informatika a legtöbb országban a legnagyobb ütemben növekvő ágazat, így a kormányzatok e szektorba történő befektetései a lakosság egészségi állapotának javulását eredményezik. A májusi konferencián a HIMSS és a szervező partnerek fő célkitűzése az lesz, hogy az egészségügyi beszállítókat és a döntéshozókat egy asztalhoz ültesse, annak érdekében, hogy tapasztalatot tudjanak cserélni, amit a jövőben a betegek érdekében hasznosíthatnak. Az eHealth Week rendezvényre az EU-n kívülről is érkeznek majd olyan fejlesztők, akik érdeklődnek a magyar egészségügyi informatikai megoldások iránt. Az esemény nem titkolt célja, hogy a nemzetközi szervezetek megtalálják magyar partnereiket.