Magyarországra költözik a CERN adatközpontja

2012. május 21. hétfő, 15:52 • FideszOroján Sándor, Koszorús László, Fidesz, CERN,
Siker Magyarország számára, hogy a CERN hazánkat választotta informatikai adatközponti bázisnak – emelte ki expozéjában Koszorús László, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Albizottságának elnöke, a költségvetés módosításáról szóló vitájában. Koszorús László elmondta, hogy a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) külföldi helyszínre kívánja helyezni informatikai adatközponti kapacitásának döntő részét. Az új központnak (Tier-0) 2013. január 1-től kell üzemelnie, a beruházásnak 2012 végére kell megvalósulnia.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóintézet által összeállított pályázat a 28 beadott pályázat közül (megelőzve Svédországot, Norvégiát és Svájcot is) nyerte meg a pályázatot, így Csillebércen, állami tulajdonban lévő területen, világszínvonalon is egyedülálló csúcstechnológia valósulhat meg.

A bruttó 8,5 milliárd forintos beruházáshoz ugyanakkor nélkülözhetetlen az állami szerepvállalás, költségvetési támogatás annak érdekében, hogy a nyertes Wigner Fizikai Kutatóintézet sikeresen, határidőre teljesítse a CERN által meghatározott feltételeknek megfelelő beruházást. Ezen összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2012-es forrásai terhére biztosítaná a Fidesz, ezért szükséges a 2012-es költségvetési törvény módosítása.
Koszorús László hangsúlyozta: a beruházás munkahelyet teremt, ösztönzi a kutató-fejlesztő tevékenységet Magyarországon, valamint a rendszer üzemeletetése - ami évi 25 millió euróba kerül az üzemeltető CERN-nek - hozzájárul a magyar költségvetés bevételeihez is.

„A CERN beruházásának köszönhetően a teljes magyar internetforgalommal összemérhető adattömeg érkezik majd folyamatosan Svájcból, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja pedig támogat minden olyan intézkedést, amely hozzájárul a hazai informatikai piac fellendítéséhez.”  – nyilatkozta Oroján Sándor, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportjának ügyvivője.