Már a hivatali kapcsolattartás módjáról is rendelkezhetünk

2021. december 16. csütörtök, 10:23
Magánleveleink többsége az elektronikus postafiókunkba érkezik és nem a postaládánkba. A közigazgatási ügyintézés során hasonlóan kényelmes helyzetet teremthetünk, hiszen az elektronikus szolgáltatások terjedésének köszönhetően ma már arról is rendelkezhetünk, milyen csatornán keresztül szeretnénk kommunikálni a különböző hivatalokkal.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Sokunk rémálma a költözködés. A rengeteg doboz, cipekedés és pakolás mellett az adminisztratív ügyeinket sem könnyű fejben tartani. Nem csoda, ha attól tartunk, hogy hivatalos dokumentumaink esetleg elkeverednek pakolás közben. Magánleveleink többsége közvetlenül az elektronikus postafiókunkba érkezik, így bármikor visszakereshetjük őket. De vajon megoldható ez a hivatalos ügyintézés során is?

A Rendelkezési Nyilvántartás szolgáltatásnak köszönhetően ma már azt is eldönthetjük, hogy miként tartsák velünk a kapcsolatot a közigazgatási szervek, az önkormányzatok, illetve a közszolgáltatások egyéb szereplői. Így például arról is rendelkezhetünk, hogy papír alapon, postai úton vagy elektronikus formában szeretnénk kézhez kapni a tőlük érkező hivatalos leveleinket.

A szolgáltatás eléréséhez mindössze annyit kell tenni, hogy ellátogatunk a magyarorszag.hu oldalra és rákeresünk a Rendelkezési Nyilvántartásra vagy közvetlenül felkeressük a rendelkezes.gov.hu oldalt. A szolgáltatás igénybevételéhez elektronikus azonosításra van szükség, amelyre már több módon is lehetőségünk van: Ügyfélkapu azonosítóval és jelszóval, Részleges Kódú Telefonos Azonosítás hoz kapott felhasználói azonosítóval és jelszóval, eSzemélyivel vagy akár videotechnológián keresztüli arcképes azonosítás útján is.

A felületre történő bejelentkezés után az e-Profil menüpont alatt megadhatjuk kapcsolattartási adatainkat és dönthetünk arról, milyen formában és módon várjuk a hivatalos, illetve tájékoztatási célú értesítéseket. Elektronikus kapcsolattartás választása esetén tárhelyen (https://tarhely.gov.hu); e-mailben vagy telefonon; egyéb esetben postai úton.

A rendelkezes.gov.hu egyszerű és átlátható felülete biztosítja, hogy minden rendelkezésünket egy helyen rögzítsük, így nincs szükség keresgélésre, különböző hivatalok honlapjainak böngészésére. A szolgáltatás az elektronikus közigazgatás adta lehetőségeken és az ezekhez kapcsolódó személyre szabott megoldásokon keresztül igazán kényelmessé teszi számunkra az ügyintézést.


 

A szolgáltatással kapcsolatban bővebb tájékoztatásért keresse a 1818 Közigazgatási Ügyfélvonal munkatársait a 1818@1818.hu e-mail címen.

Az Rendelkezési Nyilvántartás szolgáltatás továbbfejlesztése, amely a rendelkezes.gov.hu felületen érhető el, a „Szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások (SZEÜSZ) továbbfejlesztése, bővítése, bevezetése” (KÖFOP-1.0.0 – VEKOP –15 – 2016- 00027) elnevezésű projektben valósult meg. A projektben rendelkezésre álló 1,19 milliárd forintnyi forrást az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése biztosította a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg a konzorciumvezető a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., és a projektben résztvevő konzorciumi partnerek: IdomSoft Zrt., Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft.