Matolcsy György: Már ráléptünk a digitális pályára

2021. augusztus 23. hétfő, 08:22
Mostanra a digitális pénz valósággá vált. Valójában, a fogyasztók számára hiteleken keresztül, digitálisan létrehozott bankpénzként ölt formát - fogalmazott Matolcsy György legfrissebb, az MNB honlapján megjelent írásában, mellyel Ben Marguilles „CBDC: the case for “wait and see” (Digitális jegybankpénz: A „majd meglátjuk” esete) című cikkére reagált.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A jegybankelnök szerint a digitális jegybankpénz lehet az egyik következő lépés a digitális fizetőeszköz számára, hogy a fizetési rendszer egyik formájává válhasson. Amikor majd a bankok jegybankpénzt használnak az egymás közötti ügyletek elszámolására, a digitális jegybankpénz megkönnyíti a deviza- és a határokon átnyúló tranzakciókat - írta Matolcsy György.

Hozzátette: ugyanez fog történni az értékpapír-kereskedés esetében is. A pénzügyi stabilitás megőrzése céljából magánvállalatokat kellene megbízni a digitális számlák kezelésével.

Lehetséges a digitális jegybankpénz használata rugalmas és többféle kamatlábbal, árfolyamokkal és célzott jegybanki programokra egy valutaövezetben, nevezetesen az euróövezeten belül? Miért ne alkalmazhatnánk a „learning-by doing” stratégiát? - tette fel a kérdéseket írása zárásaként Matolcsy György

Magyar Hírlap