Megújult a Mindentudás Egyeteme portál

2011. január 14-én elindult a Mindentudás Egyeteme 2.0 program. Az új szemeszterben 16 témakörben 16 előadás, 16 kerekasztal-beszélgetés, 16 riportfilm, 16 e-learning tananyag készül el. És elindul az új portál is – új arculattal, új szerkezetben. A portálon az új tartalmak mellett természetesen elérhetőek maradnak a régi előadások, klubrendezvények anyagai is igazodva az új elvekhez, új szerkezethez. Nézzük át röviden, mi változott!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A portál készítőinek összefoglalója:

Az ME 2.0 néven újraindult Mindentudás Egyetem program új arculatban, új tartalmi szerkezetben, új navigációs megoldásokkal jelentkezik. Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a portál értékes tartalmait minél könnyebben, minél több irányból, minél gyorsabban el lehessen érni. Ezért sok belépési pontot, továbbugrási lehetőséget alakítottunk ki. Az előadásokat több útvonalon keresztül,  a tudományterületek vagy szemeszterek) szerint is el lehet érni, a személyeket is önálló menüponton keresztül lehet keresni, a régi klubrendezvényeket és az ME 2.0 program újfajta tartalmait (például a kerekasztal-beszélgetéseket vagy a riportfilmeket) a Magazin menüpont alatt lehet megnézni. Az előadásokhoz kapcsolt teszteket a kvíz menüpontba szerveztük.

Egy másik fontos célként azt rögzítettük, hogy a portál talán legértékesebb, legkeresettebb tartalmai, az eladások és más rendezvények videói jobban az előtérbe kerüljenek, könnyebben el lehessen érni őket. A videotartalmak most már néhány kattintás után megjelennek, és - igazodva a kor követelményeihez - más oldalakba is beágyazhatók. A címlapon legfelül egy kiválasztott videót kínálunk fel (1. ábra).

15 előadás ajánlórendszere

1. ábra

A kiemelt előadás videója alatt a tematikusan kapcsolódó egyéb előadások listáját, mellette jobbra-balra 7-7 előadás rövid ismertetőjét lehet áttekinteni az oszlopok "tologatásával" (2. ábra), és egy kattintással az éppen felkínált előadás oldalára lehet ugrani. A középpontba tett videoablakban már a címoldalon meg lehet nézni a kiemelt videót, valamint a videoablak alatti sávban választani lehet a hozzá kapcsolódó videókból.

2. ábra

Amikor egy előadás vagy egy klubrendezvény oldalára ugrunk, akkor a bal oldalon mindig a videót nézhetjük meg, jobbra pedig olvashatjuk az esemény rövid tartalmi leírását, idejét, résztvevőit.

Az előadások oldalain (3. ábra) a beágyazott előadásfelvételek mellett meg lehet tekinteni az  kapcsolható tartalmakat (az előadás írott változatát, kislexikont, linkgyűjteményt, bibliográfiát stb.). A lap alján található linkekről tovább lehet ugrani más események oldalaira, a videoablak melletti oszlopokra kattintva pedig tovább lehet lépni az előadást időben közvetlenül megelőző, illetve azt követő előadás oldalára. Ilyen módon az időrendhez igazodva, lépésről, lépésre, lineárisan is be lehet járni a Mindentudás Egyeteme összes előadását.

guide03

3. ábra

Ha valaki már nem akarja tovább nézni az előadás videóját, nem kell leállítania. Miközben hallgatja tovább, megnézheti - például - az előadás írott változatát. A 

Az előadásokat lehet lájkolni, lehet hozzájuk kommenteket fűzni. Ehhez azonban Facebook-kapcsolat szükséges. Azért folyamodtunk ehhez a megoldáshoz, mert abban bízunk, hogy a közösségi oldalhoz tartozás olyan közösségi nyomást érvényesít, ami önmagában elfogadhatóvá, "moderáltabbá teszi" a hozzászólások hangnemét és tartalmát.

Forrás: mindentudas.hu