Megvan az 1500. Digitálisan Felkészült Vállalkozás

2016. december 2. péntek, 09:08 MKIK
Újabb mérföldkövéhez érkezett a mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felzárkóztatását támogató Modern Vállalkozások Programja: Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke személyesen adta át Miskolcon a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést az 1500. kkv-nak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a KIFÜ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy éve indította útjára a vidéki kkv-k digitális kompetenciafejlesztő projektjét, a Modern Vállalkozások Programját, amelynek országos – megyeszékhelyeket, illetve fontos vidéki gazdasági régiókat érintő – konferencia-sorozatán az elmúlt bő fél esztendőben több mint 5200 cég vett részt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

„A fenti szám egészen pontosan az eddig 59 helyszínen lebonyolított Információs Napon regisztráltakat jelöli. Ennél beszédesebb adat, hogy a vidéki megyékben az MKIK által delegált IKT tanácsadók az eddig bevont vállalkozásoknál mintegy 2500 informatikai auditot bonyolítottak le ingyenesen. Közülük 1500 cég jutott el olyan szintre, hogy megkaphassa a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítést” – hangsúlyozta ki a KIFÜ elnöke, Szijártó Zoltán Miskolcon, azon a rendezvényen, ahol az 1500. minősítésben részesülő Betatherm Kft. képviselőjének, Bányai Gábornak átadta az elismerést.

Az egyedi radiátorok gyártásával és értékesítésével foglalkozó cég képviselője így nyilatkozott az oklevél átvétele után: „Egy gyártó cég számára elengedhetetlen lépést tartani az informatikai fejlődéssel, hiszen ha lemaradunk, az kihat a teljes termelésünkre. Fontosnak tartjuk ezért azt, hogy a gyártáskiszolgáló rendszereink naprakészek legyenek. A Modern Vállalkozások Programja egy kiváló lehetőség számunkra, hogy ügyviteli- és gyártáskövető rendszerünket korszerűbbé tegyük, emellett hardver beszerzést is tervezünk a pályázat keretében. Büszkék vagyunk a most megszerzett Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítésre, amelynek egyik jelentős előnye, hogy ez további 5 százalék többlettámogatást biztosít későbbi informatikai pályázatok esetén.”

Szijártó Zoltán az MVP program által elérhető előnyöket is fölvázolta: „Fontos kiemelni az ingyenes és független IKT-tanácsadói segítséget, a kedvezményes informatikai szállítói ajánlatokat, a magasabb szintű pályázati támogatást, valamint azt, hogy egyre több vállalkozáshoz jutnak el. Reményeink szerint ez az ismertség és eredményesség a jövő év elején beinduló átfogó kommunikációs és médiakampány révén, illetve a kapcsolódó GINOP 3.2.2-8.2.4 vállalati informatikai pályázat év végi megnyílásával tovább fog javulni. A célszám jövő nyárig a mintegy 3000 DFV minősítésű vállalkozás megléte. Kormányzati oldalról úgy látjuk, van esély ezt az értéket elérni, vagy akár felül is múlni. Még soha ekkora léptékű program nem volt a digitális gazdaság területén Magyarországon, hasonló komplexitású talán az EU-ban sem. Az MVP program lényege megmutatni azt, hogy egy vállalkozás számára az infokommunikációs technológiák és szolgáltatások alkalmazása, illetve megfelelő igénybevétele ma már kulcstényező a gazdaság minden ágazatában, működési hatékonyság, versenyképesség már nem biztosítható ezek nélkül. Az a cég, amelyik nem használja a digitális megoldásokat és eszközöket, az hatékonyságot, piacot és bevételeket veszít. Bízunk benne, hogy ezt előbb-utóbb minden hazai vállalkozás felismeri, ebben próbálunk segíteni – jelentette ki a KIFÜ elnöke, aki szerint a digitális felzárkózás nem regionálisan megosztható kérdés, az összes vidéki megyének és valamennyi infokommunikációs fejlődésre szoruló vállalkozásnak, illetve állampolgárnak részese kell, hogy legyen.

„Az MVP illetve a kapcsolódó kormányzati programok, a már említett GINOP 3.2.2-8.2.4 pályázaton kívül a KIFÜ által szintén megvalósított kiemelt képzési projekt, a GINOP 6.1.2 (A digitális szakadék csökkentése elnevezésű program) célja is a minél szélesebb körű elérés.”

Kott Ferenc az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke a rendezvényen bejelentette, hogy a program időarányosan nagyon jól áll, eddig több mint ötezer vállalkozás csatlakozott, jelenleg az érdeklődés nagyobb az auditok iránt mint a 29 tanácsadóból álló országos hálózat kapacitása ezért a gyorsítani fogják a helyszíni tanácsadásokat, hogy minden vállalkozásra mihamarabb sor kerülhessen.

A képen (balról) Szijártó Zoltán, Kott Ferenc, a Magyar kereskedelmi és Iparkamara informatikai kollégiumának elnöke, Bányai Gábor és Koleszár Péter vezető IKT-tanácsadó.