„Merész, újszerű ötletek és egy ügyes tech beszállító”

Ez a receptje egy sikeres digitalizációs folyamatnak Szekrényi Péter, Pedro, digitális transzformáció szakértő szerint

2022. február 21. hétfő, 08:00
A Modern Vállalkozások Programja az indulása óta több mint 25 ezer kis- és középvállalkozással dolgozott. A programot záró konferencián, március 3-án Szekrényi Péter, Pedro, digitális transzformáció szakértő mutatja be, hogyan látja a digitális transzformációt jelenleg és szerinte mit tartogat a jövő ezen a területen. A következő interjúban hasonló kérdésekről beszélgettünk!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Az Ön véleménye szerint milyen lehetőséget jelent a hazai kis- és középvállalkozások számára a digitális transzformáció?

- Szekrényi Péter: Összpontosítsunk a legégetőbb problémára, ami a hozzáértő munkaerő megtalálásának fájó jelensége. Tegyük fel bővül a cég, -leginkább gyártó/termelő cégekről van szó ebben a szektorban- amihez ügyes, hozzáértő és dolgozni akaró új kollégákra van szükség. Ha nincs ilyen kolléga, az adott vállalkozás vezetője kénytelen automatizálni, tehát ipari robotokkal (pl: cobot) bővülni.

Itt fontos megérteni, hogy az adott vezető gondolkodását nem feltétlenül a költség hatékonyság vezérli, csupán nem elitélhető módon fejlődik, s ehhez ember híján robotokat vesz igénybe, pl. adott esetben pályázati forrás segítségével.

- Infotér:  Hogyan támogatja/támogathatja a technológia a vállalatokat?

- Szekrényi Péter: A hagyományosabb értelemben a jelen kor tech vállalatait pl. vállalatirányitási, vagy termelés irányítási rendszerek bevezetésével, automatizálás bővítéssel, gépi tanulással támogatja a digitalizáció. Tehát ezekre van a legnagyobb igény és egy ügyes tech cég tud konkrétumot javasolni, ha felmerül a kérdés a megrendelő részéről: “hogyan tovább, mit javasoltok az én cégemnek?”

Másrészt, ha elrugaszkodunk és ugrunk egyet kb. 5 évvel előbbre, akkor máris ott van a szép új Metaverzum, az egymással összekapcsolt virtuális végtelen világok. Ha boltot akarunk nyitni itt, ha el akarunk utazni, ha saját virtuális irodát szeretnénk, vagy épp nagy divatcég lévén virtuális termékeinket szeretnénk megtervezni, ahhoz mind- mind tech cégekre van/lesz szükség, akik ezt meg is valósítják nekünk. Most már csak nyitottnak kell lenni erre és elfelejteni nekünk tech cég vezetőknek a “mi eddig is igy csináltunk, ezután is jó lesz igy” mentalitást, és helyette bemutatni a lehetőségekkel tarkított színes jövőt az arra nyitott közönségnek.

 

- Infotér: Hogy lehet üzleti hasznot kovácsolni abból, ha egy kkv digitalizál?

- Szekrényi Péter: Íme a követendő elv: sose az vezéreljen, hogy “én is digitalizálni akarok, az olyan modern”. Helyette keressünk egy problémát, egy területet, amit fejlesztenénk, egy új szolgáltatást, hogy ne maradjunk le. Ehhez a problémához kell ezt követően tech céget keresni, aki tudja, hogyan lehet az új álmunkat meg is valósitani.

Ez lehet egy (megtörtént esetek):

  • új ipari cobot (kooperatív robot, együtt dolgozik az emberrel), ami ezentúl minőség biztositást végez, esetleg automata áruszállítást végez.
  • egy olyan AI (mest. int.) algoritmus, amely a raktár készletünkben lévő termékek és cikkek elhelyezkedését optimalizálja szezonalitás és aktuális fogyás alapján, hogy gyorsabban lehessen komissiózni.
  • új szolgáltatásokkal, termékekkel rukkol elő, melyeket a saját vásárlói igényelnek és azokhoz kényelmesebben jutnak hozzá, mint eddig.
  • kialakit egy üzleti elemző rendszert, ami valójában nem más, mint egy döntéstámogató szoftver, ami figyeli a múlt adatait és abból kibányássza a jövőre vonatkozó előrejelzéseit, ezzel segítve a vezető döntéseit.
  • Ismerek olyan vállalkozást is, aki viszont csupán brand építésbe fogott a digitalizáció adta lehetőségekkel és kialakított egy rég vágyott vállalati kultúrát a cégen belül, mely a digitális átalakulás első lépése.

- Infotér: Mire van szükség a digitalizációhoz?

- Szekrényi Péter: Merész, újszerű ötletekre és egy ügyes tech beszállítóra, aki velünk együtt “rezeg”. Nálunk mint szoftver cégnél a legtöbbet elhangzó kérdés a tárgyalások során: “mit lehet és más csinált-e már ilyet?”

- Infotér: Milyen hosszú folyamatokra kell gondolnia egy vállalatnak akkor, amikor ebbe belevág?

- Szekrényi Péter: A digitális átalakulást nem lehet csak úgy megvenni, nincs olyan, hogy “hozzál belőle nekünk is kettőt”. Ehelyett folyamatos finomításra, piachoz igazításra van inkább szükség. A jó hír, hogy már az elején látszódni fog mibe kezdtünk és rövid úton meg is térül, de pont ekkor nem szabad mellkast veregetve büszkén megállni, hanem tolni kell tovább a digitális szekeret.

Ismerek szolgáltató céget, aki harmadik éve, hogy belevágott ebbe és -bár látja az eredményt- nem áll meg, bővít folyamatosan új szolgáltatásokkal, pl: ipari robotok bérbeadásával, exoskeleton (hordható, tehermentesitő eszköz) bérléssel. És eközben 5-ből 3 ötlete elbukik, de megy tovább, mert a maradék kettővel úttörő lehet a piacon.

- Infotér: Semmi sem megy egyszerűen. A digitalizáció sem. Ön szerint milyen nehézségekre kell számítani egy vállalkozásnak ezen a téren?

- Szekrényi Péter: Mivel senki nem tudja mi a jó irány, itt nincsenek bejáratott utak, most mindannyian úttörők vagyunk a szakmánkon belül, ha digitalizálunk. Leginkább a vásárlóink részéről történő el nem fogadás a legnagyobb kockázat, hogy azt mondják: “ezt tuti nem fogom használni”. Ekkor az ötletet elvetjük, bármibe is került és megyünk a következő ötletre. Ehhez persze kiváló középvezetőkre is szükség van, akik mernek és tudnak is gondolkodni, mert nem egyedül a cégvezető fogja megmondani a biztos receptet.

Merni kell hibázni, ahogy Elon Musk is mondta: ha valaki próbálkozik és sikerül, megjutalmazzuk. Ha próbálkozik, ám nem sikerül, nincs se jutalom, se bünti. Ám ha nem is próbálkozik, rövid úton elküldjük a cégtől.

- Infotér:  Hogyan kapcsolható ehhez az egész digitalizációs folyamathoz a Modern Vállalkozások Programra?

- Szekrényi Péter: Őszintén bevallhatjuk: ehhez “csak” tudás és pénz szükséges. :) Pénz kapcsán jól jön a sok EU-s támogatás, ami hazánkba ömlik, a feltételek egyre kedvezőbbek és gyorsabb az elbírálás. Emellett jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol lehetőségekhez, járható utakhoz, érdekes ötletekhez jutunk, valamint kérdezhetünk olyanoktól, akik azon az úton járnak mint mi, csupán előbbre tartanak.