Mesterséges intelligenciával felturbózott videón az 1911-es New York

2020. február 27. csütörtök, 05:01
Az emberiség hihetetlen dolgokra lett képes fejlődése több ezer éve során és ennek egyik fontos mérföldköve volt az, amikor először volt lehetősége megállítani az időt fényképeken keresztül. Hosszú út vezetett oda, hogy a fekete-fehér állóképekből 4K 60 FPS videók születhessenek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Amikor az első mozgókép elkészült, azzal a világ egyik legnagyobb szórakoztató iparának alapkövét tették le, a filmek és videó anyagok nézése az emberek életének szerves része lett. A korai felvételek viszont mai szemmel nézve nem felelnek meg az érzékeny szemünk által elvárt High Definition fogalmának. A mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulási módszer segítségével a számítógép az emberiség adott témában szerzett összes tapasztalatát képes elemezni, majd kis korrekció után abból valami használhatót alkotni.

Míg az mesterséges intelligencia (artificial intelligence) önállóan tanul és próbálja a megoldást megtalálni a problémára, addig a gépi tanulás (machine learning) módszerbe beleöntenek mindenféle adatot és az átlagból kiindulva próbálja kitalálni azt, hogy mire van szükség az adott szituációban. Természetesen a világot ezek az eszközök nem csak jobbá tehetik, hanem persze a butaság felé is sodorhatják és veszélyes is lehet. Viszont addig is, amíg nem férkőznek be jobban a hétköznapjainkba, ezeknek az eszközöknek a segítségével megismerhetjük a múltat olyan módon, ahogyan még soha korábban.

Denis Shirayev egyike azoknak, akik a régi felvételeket olyanná varázsolják, amilyennek csak azok láthatták, akik ott voltak a helyszínen és a kamera lencséjén keresztül vizsgálták a világot. A világ legrégebbi filmje, "A vonat érkezése" egy rövid mozgókép, ami megváltoztatta a történelmet, de mai szemmel nézve már nem túl izgalmas. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a felvételt 60 FPS-sel és 4K változatban. Ehhez Denis a Gigapixel AI-t hívta segítségül.

Forrás: IPon.hu