Milliárdokat spórolt az állam az infokommunikációs szerződéseken

2011. január 10. hétfő, 02:43 • http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_3930?lang=hu
Az infokommunikációs terület működésének ésszerűsítésével, és a kormányzat által korábban megkötött informatikai szerződések újrakötésével az elmúlt évben a kormányzat 15 milliárd forintot takarított meg – tájékoztatott a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért fellelős államtitkára. Az állami infokommunikációs tevékenységek konszolidációja megkezdődött, a cél itt is ugyanaz, mint a kormányzat más területein: úgy csökkenteni a kiadásokat, hogy közben a hatékonyság növekedjen - hangsúlyozta a politikus.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elmúlt szűk egy évben megtörtént a kormányzat infokommunikációs állapotfelmérése, melynek keretében három fő célt tűztek ki maguk elé: a felesleges párhuzamosságok megszüntetését, az infokommunikációval kapcsolatos beszerzések összevonását, és a különféle informatikai rendszerek összehangolását.

Az államtitkár rámutatott, hogy már több konkrét területhez kötődő informatikai rendszer konszolidációját végrehajtották: a költségvetési-, illetve az agrártámogatási rendszeren összesen 5 milliárd forintot spóroltak meg az adófizetők pénzéből.

A jövőre nézve is több programot tervez a kormányzat az infokommunikációs terület megújítására, melyek mindegyike az állam működésének olcsóbb és takarékosabb működését hivatott elősegíteni – jegyezte meg Nyitrai Zsolt, hozzátéve: ezek közül a programok közül az egyik legjelentősebb a Digitális Megújulás Terve, melynek négy költségvetési pillére van. A 2011-es költségvetés, az EU-s források, az Új Széchenyi Terv már megismert prioritásai, valamint a vállalkozások tőkéjének bevonása.

A jövőre vonatkozó fontos célkitűzésként említette meg az államtitkár, hogy erősíteni kell az állami szektorban a versenyszellemet, mert ennek segítségével törhetőek le az árak a közszférában.

Az elmúlt év jelentős eredményeként hozta föl Nyitrai Zsolt a Nemzeti Adatvagyon törvényt, melyet azért fogadott el nagy többséggel a parlament, hogy véget vessen a business adatkezelésnek, hiszen az adatok magáncégekhez történő kiszervezése igen komoly terheket rótt az állami költségvetésre.

Nyitrai Zsolt arról is szólt, hogy folytatják a költségek lefaragását. Az államtitkár szerint a kormány szeretné elérni a Microsofttal fennálló megállapodások megváltoztatásával, hogy 3 éves intervallumban évi 1 milliárd forinttal mérsékeljék az állami kiadásokat.

Az államtitkár elmondta: az államigazgatásban az elektronikus dokumentumkezelés a jövőben évi 12 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.

Forrás: kormanyszovivo.hu, nyitraizsolt.hu