Milliárdokkal támogatja az állam a Debreceni Egyetem kutatásait

2020. augusztus 20. csütörtök, 08:32
A Debreceni Egyetem 6 milliárd 250 millió forintot kap a 2020. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Ez a legnagyobb támogatás a 27 hazai tudományos intézménynek kutatásra nyújtott, összesen 43,9 milliárd forintból.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Tématerületi Kiválósági Program célja, hogy a felsőoktatási intézmények és állami kutatóhelyek szakmai kiválóságára építve korszerű, innovatív termékeket, technológiákat, szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyek üzletileg is hasznosíthatók, emellett fejlődjön a hazai kutatási feltételrendszer, erősödjön a kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz, ösztönözzék a kutatói utánpótlást, a más KFI szereplőkkel történő együttműködést – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Az idei felhívás integrált folytatása a 2018-2019. évi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programnak és a 2019. évi Tématerületi Kiválósági Programnak. Így a 2020-ra meghirdetett új konstrukcióban azok az intézmények és tématerületi kutatások vehetnek részt, melyek a 2018. és 2019. évi programok valamelyikében már kaptak támogatást.

Hirdetés

A Tématerületi Kiválósági Program 2020-nak két alprogramja van. Az Intézményi Kiválóság alprogramban a felsőoktatási intézmények önállóan meghatározott tématerületi programjai az adott intézmény olyan kutatási erősségeire építenek, melyek a felsőoktatási intézmények Intézményfejlesztési terve alapján a 2019. évi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) keretében támogatást nyertek. A 2019-ben támogatást nyert és folytatni kívánt tématerületi programokat a fent megjelölt célok megvalósításának figyelembe vétele mellett szükséges szakmailag továbbfejleszteni. Ehhez a Debreceni Egyetem egy évre 2,25 milliárd forint támogatást kap a Terápiás célú fejlesztések, Biotechnológia, Energetika, Vízzel kapcsolatos kutatások és Big Data projektjeire.

A Nemzeti Kihívások alprogramban támogatott tématerületi programok a 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program (TKP) felhívásában kormányzati prioritásként meghatározott négy kutatási terület – Biztonságos társadalom és környezet, Egészség, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család – valamelyikéhez kapcsolódnak. Ebben a DE két évre, évente 2-2 milliárd forint támogatást kap a Járműipar, az Űrkutatás és az Inzulinrezisztencia kutatására.

A TKP 2020 program december 1-én indul, az első forduló 2021. november 30-ig tart.

Forrás: haon.hu