Mindenki számára hozzáférhetővé válnak az EU tudományos eredményei

Az Európai Bizottság ma indította útjára a belgiumi Genti Egyetemen azt a kezdeményezést, amelynek keretében az OpenAIRE (az európai kutatási kiadványokhoz való nyílt hozzáférési infrastruktúra) ingyenes és nyílt hozzáférést biztosít az EU kutatói, vállalkozásai és polgárai számára az Unió által finanszírozott kutatási tanulmányokhoz. Az OpenAIRE nyílt adattárak hálózatát teszi elérhetővé, amely ingyenes online hozzáférést biztosít a hetedik keretprogram (FP7) és az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott tudományos munkatársak tudásához, különösen az egészségügy, az energetika, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológia, a kutatási infrastruktúrák, a társadalom- és bölcsészettudományok, területén. Ez lényeges lépés a tudományos értekezésekhez való teljes és nyílt hozzáférés irányában, mert például a ritka betegségekben szenvedő betegek betekintést nyerhetnek a legújabb kutatási eredményekbe, a tudósok pedig valós idejű, naprakész információkat kaphatnak a szakterületükön végzett fejlesztésekről. Tekintettel Európa versenyképességének fokozására, a kutatási és az e-infrastruktúrák kifejlesztése, beleértve a tudományos kutatási eredmények infrastruktúráit is, az európai digitális menetrend prioritásainak egyike, továbbá az Innovatív Unió kezdeményezés lényeges eleme.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az OpenAIRE projekt létrehozása egyértelmű lépés az uniós finanszírozású kutatások eredményeinek megosztása felé, ami mindannyiunk számára előnyökkel jár. A tudományos információk ereje abban áll, hogy képesek életünket jó irányban megváltoztatni – túl értékesek ahhoz, hogy elzárjuk őket. Ezenkívül valamennyi uniós polgárnak joga van ahhoz, hogy hozzáférjen a közpénzek felhasználásával létrehozott tudáshoz és élvezze annak előnyeit.”

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos kijelentette: „A tudósoknak hozzá kell férniük a kutatási eredményekhez, ha maximalizálni akarják a szakterületükön folytatandó további munkában rejlő potenciált. Az iparnak, és nem utolsósorban a kkv-knek tudniuk kell, hogy hol találhatók a kutatási eredmények, ha azokra alapozva kívánnak munkahelyeket teremteni és az életminőséget javítani. Az OpenAIRE projekt jelentős mértékben hozzájárul a tudományos ismeretek terjesztésének javításához Európában és ezáltal egy valódi Innovatív Unió létrehozásához.”

Évente mintegy 2,5 millió kutatási cikket tesznek közzé világszerte 25 000 neves tudományos folyóiratban és konferencia-jegyzőkönyvben. Napjainkban e cikkek csupán 15%-20%-a érhető el a szabadon hozzáférhető (Open Access) adattárakban vagy folyóiratokban. A többi cikk csak fizetést követően (pay-per-read rendszerben) vagy a kiadványra előfizetve olvasható. A mai napon a belgiumi Genti Egyetemen útjára indított uniós finanszírozású OpenAIRE infrastruktúra-projekt végül hozzáférést fog biztosítani valamennyi tudományos tanulmányhoz és összegyűjtött adathoz, amelyet az EU hetedik keretprogramja, az Európai Kutatási Tanács és egyéb támogatási rendszer által finanszírozott kutatók készítettek. A hetedik keretprogram 2007. évi kezdete óta mintegy 10 000 projekt finanszírozására került sor.

A hetedik keretprogram feltételei szerint az egészségügy, az energetika, a környezetvédelem, az információs és kommunikációs technológia, a kutatási infrastruktúrák, a társadalom- és bölcsészettudományok, valamint a tudomány a társadalomban területén uniós finanszírozásban részesülő kutatóknak kutatási publikációjuk teljes szövegét el kell helyezniük egy szabadon hozzáférhető adattárban, hogy az világszerte állandóan rendelkezésre állhasson. Ezek a hetedik keretprogram által finanszírozott összes projekt mintegy 20%-át teszik ki. Az egyéb szakterületen dolgozó kutatók is határozhatnak úgy, hogy elérhetővé teszik szövegeiket egy szabadon hozzáférhető adattárban.

Ez az indexálás, a megjegyzésekkel való ellátás, a kutatási eredmények rendszerezése és összekapcsolása terén is új módszerek bevezetéséhez, valamint mindezek automatizálásának új módszereihez vezethet. Emellett az OpenAIRE által nyújtott információs infrastruktúra létrehozásán túl új szolgáltatások is létrejöhetnek. A projekt 27 európai országban helpdesk-szolgáltatást is létrehoz, amely egy szakértői hálózatból és olyan eszközök portáljából áll, amelyek segítséget nyújtanak a kutatóknak abban, hogy online elérhetővé tegyék cikkeiket.

Háttérinformációk

Az OpenAIRE az Európai Bizottság egy kísérleti kezdeményezéséből ered, amelyet 2008 augusztusában indítottak útjára a nyílt hozzáférés tárgyában. A hetedik keretprogram által finanszírozott projektekkel szemben elvárás, hogy online adattárakban helyezzék el a szakmailag értékelt tanulmányokat, valamint nyílt hozzáférést biztosítsanak – szakterülettől függően – a publikálást követő 6 vagy 12 hónapon belül.

Az OpenAIRE egyéb uniós finanszírozású kutatási infrastruktúrákat egészít ki, mint a GÉANT (IP/10/1448), amely az európai tudósokat nagy sebességű kutatási hálózattal látja el, és a PRACE (IP/10/706), amely szuperszámítógépes kapacitást fejleszt ki a fokozottabb igénybevételt jelentő alkalmazások számára. Az EU által finanszírozott kutatások eredményei és az azokról készült jelentések a CORDIS-on, a Közösségi Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgálaton keresztül is megtalálhatók.

Az OpenAIRE-ről további információk a http://www.openaire.eu/ weboldalon érhetők el.