Molnár: Átalakult az innovációs politika rendszere

2011. április 19. kedd, 02:47 • MTI, Fidesz.hu
A kormány átalakította az innovációs politika rendszerét, az innovációs alap pályázataira a kifizetések a jövőben az egységes fejlesztéspolitika mentén kialakított stratégia alapján történnek - nyilatkozta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára. Az államtitkár rámutatott: a kormány hivatalba lépésekor az innováció területén, köztük az innovációs alap pályázatainál súlyos örökséget vett át. Azzal szembesültünk, hogy az átvett pályázatok kivétel nélkül átvizsgálást igényelnek a kifizetések megkezdése előtt - mondta Molnár Ágnes.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az NFM államtitkára hangsúlyozta: a kormány indulásakor eldöntötte, hogy a jövőben új struktúrában működteti az innovációs alapot. A pályázatok átvizsgálásának eddigi tapasztalatai azt bizonyították, hogy megújuló innovációt, tudománypolitikát kell a jövőben folytatni, az innovációs alap forrásait pedig jól meghatározott stratégia mentén kell felhasználni. Az új struktúráról elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Innovációs Hivatalon keresztül az új innovációs stratégiát alkotja meg, az innovációs alapot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli, az alap kezelőjeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, közreműködő szervezetként az MAG Zrt.-t és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramot (OTKA) bízta meg a minisztérium.

Az innovációs alap átadás-átvételekor 3.612 támogatási szerződéssel rendelkező pályázatot, és 2.528 döntéssel nem rendelkező pályázatot vettek át. Az átvett és döntéssel rendelkező pályázatok esetében a jogi és szerkezeti átalakítást követően megkezdődtek a kifizetések. A jelenlegi állapot szerint 1.014 darab kifizethető, ebből 391 projekt kifizetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkezdte 3 milliárd 18 millió forint értékben. A továbbiakban a szabályos kifizetések biztosításához technikai módosításokat kell végrehajtani a szerződésekben, amihez a szerződő felek gyors, segítő együttműködését kérik - tette hozzá Molnár Ágnes.

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével áttekintették az akadémiához tartozó OTKA-pályázatokat, erre 553 millió forint kifizetését, az akadémiai kutató intézeteknek pedig 470 millió kifizetését indították el. A jövőben a kifizetések a költségvetés helyzetének megfelelően a kötelezettséggel rendelkező pályázatok esetében folyamatosan zajlanak, a pályázati rendszert, köztük a kifizetéseket hatékonnyá, egyszerűvé, átláthatóvá teszik. Az uniós pályázatokhoz hasonlóan a hazai innovációs források felhasználásánál is egyszerűsítik a szabályokat. El kívánják érni, hogy az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési program kutatásfejlesztési pályázatai együtt mozogjanak, és kiegészítsék egymást az innovációs alap támogatásaival - hangsúlyozta Molnár Ágnes.

A megújuló fejlesztéspolitika elengedhetetlen része a kutatás és az innováció támogatása, ami a gazdasági növekedés egyik legfontosabb alapja. Meg kell találni azokat az eszközöket, amelyekkel az erre fordítható források bővíthetők. Ehhez azonban átlátható intézményrendszer és szabályosan működő támogatási folyamat felépítése szükséges - emelte ki az államtitkár.

Forrás: MTI-Fidesz.hu