Munkatervet dolgoz ki az EP az oktatás erősítésére

2015. március 18. szerda, 08:49 • www.orientpress.hu
Munkatervet dolgoz ki az Európai Bizottság az oktatás feladatairól az európai biztonság és társadalmi kohézió erősítésében - közölte az MTI-vel kedden Párizsban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az uniós szakminiszterek rendkívüli találkozóját követően. A magyar biztos szerint a párizsi és koppenhágai terrortámadásokat követően alapvető elkötelezettség és konszenzus alakult ki Európában, hogy ezt a gondot kezelni kell az oktatásban. Egyes tagállamokban már a közeljövőben komoly intézkedések várhatók az állampolgársági ismeretek és a szociális kohézió erősítése területén. Az Európai Bizottság pedig a miniszterek által az európai értékek megerősítése céljából Párizsban elfogadott közös nyilatkozat alapján még idén munkatervet dolgoz ki a konkrét eszközökről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az uniós szakminiszterek az Európai Bizottság és a francia oktatási tárca közös kezdeményezésére találkoztak Párizsban, ahol az oktatásnak az Európa biztonságában, az európai értékek erősítésében és a radikalizáció megakadályozásában betöltött szerepéről tárgyaltak. A megbeszélés alapvető célja az volt, hogy a résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat és a bevált gyakorlatokat az oktatás területén a társadalmi beilleszkedési zavarok megszüntetése, a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, illetve az alapvető állampolgári jogok tanítása érdekében.

Navracsics Tibor sikernek nevezte, hogy a tanácskozáson 25 tagállam miniszteri vagy államtitkári szinten képviseltette magát. A hozzászólásokból véleménye szerint kiderült, hogy 'alapvető elkötelezettség és konszenzus van a probléma megítélésben'.

Az MTI kérdésére a biztos a tanácskozáson elhangzott példák közül kiemelte azokat, amelyek a demokratikus szocializációra és értékekre való nevelést már óvodás korban megkezdik és a gyerekek egész szocializációs folyamatát végigkísérik. Navracsics szerint az Európai Bizottságnak megbízható partnernek kell lennie a tagállamok közti kapcsolatteremtésben a bevált gyakorlatok megosztásához. Ennek érdekében az oktatási és szakképzési célkitűzések idei újragondolása során az Európai Bizottság a társadalmi kohézió erősítésére, valamint a pénzügyi források, többek között az Erasmus Plus célzottabb felhasználására tesz majd javaslatokat az év második felében.

A vendéglátó Franciaország tárcavezetője, Najat Vallaud-Belcakem emlékeztetett arra, hogy Európa a demokrácia, a tolerancia és az emberek közti egyenlőség értékeire épül. Miután az év eleji terrortámadások után egyértelművé vált, hogy a teljes európai társadalmat érinti a vallási intolerancia és a szélsőségek erősödése, az alapvető európai értékeknek a megerősítésére európai szinten is szükség van - hangsúlyozta a francia miniszter. Annak ellenére, hogy az Európai Unióban az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a párizsi találkozó szerinte annak a jele, hogy európai szinten is megvan a szándék a közös fellépésre.

A felvetett javaslatok alapján a programterv részleteit az állampolgársági ismeretek tanításához, valamint a radikalizáció elleni küzdelemhez május 18-án vitatják meg a tárcavezetők. Magyarország egyebek mellett az ott érettségi követelménynek számító közösségi tevékenyég ismertetésével járulhat hozzá az egymás iránti tolerancia erősítéséhez - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.