Muszáj digitalizálni a sportot, de hogyan?

2022. január 6. csütörtök, 10:06
Ma már a sport sem létezik digitális meglások nélkül. Foglalkozni kell azzal, hogy mit tud hozzátenni az informatika ahhoz, hogy sportolóink még jobb eredményeket érjenek el, és törekedni kell arra is, hogy ezek a megoldások olyanok legyen, melyek már országok érdeklődését is felkeltik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
“A digitális technológiák az utóbbi néhány évben-alapjaiban alakították át a sporthoz kapcsolódó tevékenységeket, működési modelleket, a sport teljes ökoszisztémáját. A nagy mennyiségű adat (Big Data) elérhetősége, a szenzorok, digitális szolgáltatások és digitális csatornák, közösségek teljes mértékben átalakítják a sport rendszerét is; nagy lendülettel terjed a virtuális és a kiterjesztett valóság eszközeinek széleskörű alkalmazása is” - áll a “A Digitális Jólét Program 2.0”-hoz készült stratégia tanulmányban. Az anyag egyúttal hozzáteszi, hogy hazánkban kevés a sport területén alkalmazott digitális megoldás, a digitális technológiák rendszerszerű és kiterjedt használata, valamint kevés a sportot jól ismerő, de egyben megfelelő digitális tudással is rendelkező szakemberek száma, akik készség szinten, megfelelő hatékonysággal tudják kezelni a legmodernebb informatikai rendszereket. Ezen pedig változtatni kell, hogy a sport, mint szórakoztatóipari “termék” követhetőbb, ezáltal vonzóbb legyen a nézők számára.

Magyarország Digitális Sport Stratégiája többek között a következőket javasolja:

 • A Digitális Sport Kataszter (DSK) létrehozása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer továbbfejlesztésével.
 • A DSK teljes körű megvalósításához szükséges jogszabályi környezet megteremtése.
 • A sportági szakszövetségek sportágfejlesztési koncepciójának felülvizsgálata a digitalizáció szempontjából.
 • A SportTech Tőkealap – a sporthoz kapcsolódó digitális innovációk, digitális startupok támogatása
 • Sportinformatikai tudás- és kutatóközpontok létrehozása.

A stratégiában foglalt lépések célja, hogy “a magyar sport sikereire, hagyományaira, szellemi erőforrásaira, illetve az innovációs tevékenységre építve megtörténjen olyan új digitális alkalmazások, megoldások, termékek hazai kifejlesztése, amelyek globálisan is versenyképesek lehetnek”. A tervek szerint sportanalitikai rendszerek (valós idejű adatelemzés, statisztikák), szenzorok, viselhető technológia, felhőalapú megoldások, a mobiltechnológián és virtuális valóságon alapuló megoldások bevetése segítheti a célok elérését.

Az Infotér által 2021 őszén rendezett konferencián Fundák György tartott előadást, amelynek keretében a gyakorlatban mutatta be, hogy a vitorlázásban hogyan kapott helyet a digitalizáció. Fundák György többek között 5 évet töltött az Osztrák Vitorlás Szövetségben edzőként, szövetségi kapitányként, sportigazgatóként. 2000-ben az Év edzőjének választották Ausztriában miután a versenyzői olimpiai bajnoki címet szereztek a kis tenger nélküli országnak.

A szakember előadásában felhívta a figyelmet a digitális rendszereket érintő félreértésekre, amelyek szerinte a következők.

 • digitális átalakítás csak egy informatikai funkció
 • a digitális átalakulás egy „csodafegyver”
 • a digitális átalakítás a munkaerő csökkentéséről szól
 • a digitális átalakulás csak a technológiáról szól
 • ha nincs valódi oka a digitalizálásnak, ne tedd meg
 • az IT átalakítás nem feltétlenül segíti a tevékenység minőségi javítását
 • kezdd a végével, mire használod, ellenkező esetben csak drága játék lesz

A vitorlázásban a siker elérése rendkívül komplex dolog, a főszereplő pedig az ember. Ezzel összefüggésben kiemelte: “A technológiai, természeti és emberi tényezők együttes értékelése csak megfelelő prioritások alkalmazásával lehet sikeres.

“A vitorlások tervezése során a folyamatos szimuláció kulcsfontosságú. A fejlesztés legfontosabb feladatai:

 • feleljen meg a lehetséges szél-hullám viszonyoknak
 • feleljen meg a stabilitási, biztonsági, és természeti követelményeknek
 • feleljen meg az azt használó emberek igényeinek,képességeinek
 • tartalmazza az összes kutatási, és fejlesztési tapasztalatot” - emelte ki a szakember.

Ma már nemzetközi szinten eljutottunk oda, hogy az érdeklődők, de rendszeresen nem vitorlázók részére is lehetővé teszi, hogy részt vegyenek az élményben. Ez elsősorban az olimpiai közvetítések mellett a Volvo Ocean Race, az America’s Cup, és a Sail GP versenyekre igaz.

Ezek bizonyították, hogy megfelelő infrastruktúrával, a digitalizációs megoldásokkal izgalmas vitorlásversenyeket “kaphatnak” a nézők.

_____
Forrás:
https://digitalisjoletprogram.hu/files/58/f4/58f45e44c4ebd9e53f82f56d5f44c824.pdf
http://olimpia.hu/champdata/details/id/22051/