Neelie Kroes Budapesten: nemek közötti esélyegyenlőségét az informatikában

2011. március 8. kedd, 01:00 • Európai Bizottság
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke a nemzetközi nőnap 100. évfordulóján Budapesten tartott beszédet, amelyben kiemelte, hogy az IKT szektorban figyelmet kell fordítani a nemek közötti egyensúly megteremtésére, különben a teljesítményben jelentkezhet kár a következő években. Bár nők voltak az első számítógép programozói, Kroes feltette a kérdést, hogy „Vajon meg tudna-e nevezni a hallgatóság olyan nőket, akik saját jól működő informatikai cégüket alapították és működtetik?” Természetesen csak férfiak jutnak eszünkbe, olyanok, mint Jobs, Gates, a Google alapítói, a Skype-é, Zuckerberg és társaik. Alelnök Asszony szeretné elérni, hogy nők is felkerüljenek erre a listára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Bizottság becslése szerint 2015-re 700 ezer fős szakember-hiány várható az IKT szektorban, amelyhez részben a szakképzett nők hiánya is hozzájárul. „Még ideje korán több megközelítésből kell foglalkoznunk a problémával”, mondta Kroes, miközben bemutatta a Bizottság „Nőkért az infó-kommunikációs technológiában” gyakorlati kódexét. Már 60 aláírás szerepel a kódexen, és az IBM vagy az Intel is „a helyes irány felé halad” – mondta. „A cégek és a kormányzatok többet kell tegyenek, mint hogy hálózatokat működtetnek vagy kampányolnak, kezdve a jobb gyermekgondozási lehetőségek megteremtésétől egészen odáig, hogy már az iskolában egyenlő esélyeket biztosítanak az egyes tantárgyak tekintetében. Minden téren ugyanaz az üzenetem, legyen szó osztályteremről vagy tárgyalóteremről, vagy garázsban induló vállalkozásokról.”

„Nincs értelme annak, hogy a fél-Európa digitalizálódjék. A digitális jövőben nem szabad, hogy csak férfiak kapjanak helyet. Ha ezt nem érti meg a szektor és nem tesz érte, akkor továbbszélesítjük a tudás és ismeret-eltéréseket férfiak és nők között, valamint visszatartjuk Európát a fejlődésben.

Sajtóközlemény a Nők a tudományban, innovációban és technológiában a digitális korszak idején című konferenciáról.

Forrás: EU Bizottság