Neelie Kroes: Uniós számításifelhő-stratégiára van szükség

2011. május 16. hétfő, 03:20 • http://europa.eu/
Az Európai Bizottság szeretné megismerni a polgárok, vállalkozások, a közigazgatási szervek és más érdekelt felek véleményét arról, hogy az ún. számítási felhő előnyeit hogyan lehetne teljes körűen kihasználni. A számítási felhőt jelenleg is széles körben használják, például a web alapú e-mail-szolgáltatások céljára. A tendencia növekvő és a várakozások szerint a felhőalapú szolgáltatások 2014-re csaknem 35 milliárd euró bevételt fognak termelni. Az online nyilvános konzultáció augusztus 31-ig tart. A válaszokat a Bizottság a számítási felhőre vonatkozó, 2012-ben bemutatásra kerülő európai stratégia előkészítése során használja fel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Izgatottan várom a számítási felhő nyújtotta lehetséges előnyöket a költségcsökkentés, a szolgáltatásfejlesztés és az új üzleti lehetőségek megnyitása szempontjából. Egyértelműen meghatározott számításifelhő-stratégiára van szükség ahhoz, hogy ezt a potenciált a lehető legjobban ki tudjuk aknázni. A helyes stratégia kidolgozásához fontos az érdekelt felektől általunk kért visszajelzés is.”

A számítási felhő potenciálisan új, jelentős szolgáltatási iparággá válhat, mely nagyszerű lehetőségeket nyújtana az európai távközlési és technológiai vállalatok számára. A vállalati ügyfelek és a közigazgatási szervek a számítási felhő révén élvezhetik az alacsonyabb költségek és a korszerű szolgáltatások kínálta előnyöket, ahelyett, hogy saját szoftvert és számítástechnikai eszközöket kellene telepíteniük, illetve karban tartaniuk.

A Bizottság felkér minden érdekelt felet, különösen a számítási felhő fejlesztőit és felhasználóit, hogy osszák meg tapasztalataikat, szükségleteiket, elvárásaikat és meglátásaikat a számításifelhő-szolgáltatás igénybevételével és nyújtásával kapcsolatban. A felmérés keretében többek között az alábbi témákban várnak visszajelzést:

- adatvédelem és a felelősséggel kapcsolatos kérdések, különös tekintettel a határokon átnyúló helyzetekre,

- egyéb jogi és műszaki akadályok, amelyek lassítják a számításifelhő-technológia európai fejlesztését;

- szabványosítás és interoperabilitási megoldások;

- a felhőalapú szolgáltatások elterjesztése, különösen a kkv-k körében;

- a kutatás és az innováció támogatásának módjai a számítási felhő területén.

A konzultáció során kapott válaszokat beépítik a számítási felhőre vonatkozó európai stratégiába, melyet a Bizottság 2012-ben fog bemutatni. E stratégia célja, hogy tisztázza a számítási felhő európai elterjesztésének jogi feltételeit, ösztönözze a versenyképes európai felhőalapú ipar és piac kialakulását, és felgyorsítsa az innovatív számításifelhő-szolgáltatások bevezetését a polgárok és a vállalkozások számára.

Kapcsolódó anyagok:

A nyilvános konzultáció az alábbi linken keresztül érhető el:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=cloudcomputing&lang=en

A digitális menetrenddel foglalkozó honlap címe:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Neelie Kroes honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is:

http://twitter.com/neeliekroeseu