Nem kell mindig mindent megosztani

2015. január 21. szerda, 10:36 • www.hirado.hu
A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka szívesen megosztja okostelefonját, tabletjét vagy notebookját családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival. A megkérdezett felhasználók nem látnak kockázatot a készülékük megosztásában, holott az ugyancsak megnöveli annak az esélyét, hogy a tárolt adataikat ellopják vagy elveszítsék. Valójában kijelenthetjük, hogy minél több ember használja ugyanazt az eszközt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki hibázik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. A felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy készülékének megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókok elérését és jelszavait is tárolhatják rajtuk.

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni felettébb veszélyes – senki nem lehet teljesen biztos benne, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet, vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ráadásul azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert "nem látnak benne kockázatot". Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.