Nyitrai az EDUCATIO kiállításon: magyar oktatási tartalomfejlesztésre van szükség

„Fókuszban a közoktatás” címmel idén már 11. alkalommal rendezték meg az országos oktatási kiállítást, az EDUCATIO-t. A szombati napon dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Digitális Megújulás oktatási részét ismertette hallgatóságának. Az EDUCATIO-n évről-évre összegyűlnek a tankönyvkiadók, a taneszközgyártók- és forgalmazók, a szülők, a diákok és az intézményvezetők, a kutatók, valamint a szakképzés vezetői.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

„Államtitkárságunk egyik kulcsmegállapítása szerint ma már az elérhető munkahelyek döntő többsége nem tölthető be digitális jártasság illetve digitális készségek hiányában. Ez már ma is így van, de a jövőben ez még inkább így lesz – mondta Nyitrai, majd így folytatta: „a Digitális megújulással azt a célt tűztük ki, hogy 2014-re egymilliónál is több új, eddig még soha nem internetező magyar polgárt is bevonjunk a digitális világba. Előrejelzéseink szerint ez olyanok számára is munkahelyeket nyit majd meg, akik eddig kívül szorultak a XXI. századi munkaerőpiacon. Ezért cselekvési tervünk oktatási részének középpontjában a képzés, az átképzés és a továbbképzés áll” – adott helyzetértékelést és megoldási javaslatot Nyitrai.

„Az új magyar kormány, a Nemzeti Ügyek kormányának elsőszámú prioritása a munkahelyteremtés, ez lebeg minden döntéshozó szeme előtt. Ha ugyanis nem leszünk képesek javítani a hazai foglalkoztatottsági adatokon, akkor soha nem lesz Magyarországon felemelkedés, akkor soha nem jutunk egyről a kettőre. Ma Magyarországon az aktív népesség 55%-a dolgozik. Ez tűrhetetlenül alacsony szám, tűrhetetlenül rossz statisztika. A gond nem a magyarokkal van: szívósságunk, erőnk, eszünk és szorgalmunk mindenki előtt ismert. A gond jelenleg a rossz struktúrákkal van, de a kormány minden erejével azon van, hogy változtasson ezen, és talán már látszanak is az első jelek: radikálisan csökkentettük a vállalkozások adóterheit, sokkal alacsonyabb a társasági adó, mint eddig bármikor, és bevezettük az eddigi legalacsonyabb személyi jövedelemadót. Mindezzel az a célunk, hogy a magyar szorgalom és lelemény kiteljesedjen. Tudjuk, hogy a magyarok egy individualista, de nem én-központú nép. Egy olyan nép vagyunk, amelyik hajlandó sokat tenni, de ellenáll akkor, ha a hatalom gátakat, és falakat épít elé. Mi ezeket a falakat leromboljuk, ezeket a gátakat megsemmisítjük és elhordjuk az útból, hogy a magyar akarat utat törhessen magának” – sorolta az államtitkár az eddigi lépéseket.

„Mint már föntebb említettem, a cél a képzés, az átképzés és a továbbképzés. Egy olyan dinamikusan fejlődő szektorban, mint az infokommunikáció, és az olyan gyorsan változó készségeket igénylő területen, mint az infokommunikáció eszközeinek mindennapi használata, elengedhetetlen, hogy fel legyünk vértezve a ma és a holnap tudásával. Csak így maradhatunk ugyanis versenyben, és csak így vehetjük fel a versenyt másokkal” – ismertette a Digitális megújulás oktatási céljait Nyitrai.

„A versenyképesség nagyon fontos számunkra, ugyanis ez jórészt az oktatásban dől el. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a jövőben a magyar tartalomipar jó minőségű oktatási tartalmakat állítson elő a legkülönfélébb eszközökre” – zárta szavait az infokommunikációs államtitkár.