Nyitrai Zsolt a NetMiniszterelnökkel egyeztetett

2011. május 16. hétfő, 02:42 • nyitraizsolt.hu, primonline.hu
Az elektronikus hallgatói választásokról, a gyorsított hallgatói ügyfélkapuról és az egységes diákigazolvány rendszeréről is szó esett Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár és Horváth Dávid NetMiniszterelnök egyeztetésén. A kommünikében felidézték, hogy 2010 őszén a BME villamosmérnöki karán már lezajlott egy elektronikus hallgatói választás, és ennek a rendszernek a további fejlesztéséhez, teszteléséhez és elterjesztéséhez kértek szakmai támogatást. Nyitrai Zsolt államtitkár pozitívan fogadta a felvetést, és igyekszik szakmai támogatást és segítséget nyújtani a kezdeményezéshez – olvasható a közleményben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A dokumentum szerint a hallgatók számára fontos lenne, ha könnyen és gyorsan tudnának ügyeket intézni, ezért gyorsított regisztrációt kértek. Az államtitkár egyetértett azzal, hogy a csaknem 400 ezer hallgatónak valóban előnyösebb lenne néhány kattintással ügyet intézni, de erre inkább az őszi átalakítások után érdemes visszatérni. Hasonló a helyzet az egységes állampolgári kártyánál, ahol a diákigazolványhoz rendelt funkciók harmonizációjáról lenne szó.

Ezek értelmében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) stratégiát készít arról, milyen előnyeik lennének a hallgatóknak az ügyfélkapuból, továbbá milyen funkciókat rendelnének hozzá egy új diákigazolvány-rendszerhez. Az egyeztetésen a felek együttműködésről állapodtak meg, ezzel is szélesítve a szakmai együttműködést, így Nyitrai Zsolt államtitkár kérésére az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakmai segítséggel járult hozzá a NetMiniszterelnök kezdeményezéséhez.

Horváth Dávidot 2010. május 1-jén, online szavazással választották Magyarország első NetMiniszterelnökévé. Azóta több szakmai szervezettel együttműködve folytatja kutatómunkáját arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságos online szavazási felülettel megkönnyíteni a hallgatók életét. “Ez egy kiegészítés, a papíros szavazás nem tűnne el, de sokaknak könnyebb online szavazni, ezzel is tudatosabb állampolgárokat nevelve, akik legalább így részt vesznek a döntéshozásban.” - mondta Horváth Dávid NetMiniszterelnök.