Nyitrai Zsolt: Biztonságba kerülnek adataink, lezárult az Adatvagyon Törvény általános vitája

2010. november 25. csütörtök, 01:41 • http://www.nyitraizsolt.hu/
Nyitrai Zsolt felszólalásában mérföldkőnek nevezte a törvényjavaslatot, majd rámutatott: a digitális eszközhasználat rohamos terjedése miatt egyáltalán nem mindegy, biztonságban érezhetjük-e adatainkat ezek használatakor. Különösen abban az esetben kritikus a biztonság témaköre, amikor személyes adatokat adunk meg a különböző eszközök között. Ezért a biztonságos adatkezelés megteremtése kötelességünk - húzta alá az államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az előző kormányok alatt a magánszemélyek és a vállalkozások adatai külsős megbízásokkal privát cégek kezelésébe kerültek. Ez a hibás gyakorlat onnan ered, hogy az előző kormányok úgy tekintettek a magánszemélyek és a vállalkozások adataira, mint üzleti lehetőségre.

Mi ezt felszámoljuk és biztonságos adatkezelést teremtünk meg - fogalmazott az infokommunikációs államtitkár, aki ehhez hozzátette: a törvény elfogadásával ezen a területen is a közérdek érvényesül a magánérdekek helyett; a magánérdek leplezetlen térnyerésének bizonyítékaként felidézte, hogy korábban agrár-, egészségügyi, bűnügyi-, és lakcímnyilvántartásokat is magáncégek kezeltek - márpedig ez megengedhetetlen, mert a mi felfogásunk alapján csak az kezelhet adatokat, akit erre a törvény felhatalmaz, fogalmazott Nyitrai.

A változtatásban összesen 70 cég érintett, és évente több, mint 12 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek ez az adatprivatizálás - mutatott rá Nyitrai, aki ennek kapcsán azt is elmondta vezérszónoki hozzászólásában, hogy a biztonság megteremtése mellett a költségcsökkentés is motiválta a Kormányt, amikor elhatározta, hogy rendet tesz e kaotikus és nemzetbiztonságilag is érzékeny területen.

A törvény 2011. végét jelöli meg a szabályoknak való megfelelés határidejét. Ekkortól csak állami szerv vagy 100%-ban állami tulajdonban álló cég kezelheti az állampolgárok és a vállalkozások adatait.

Forrás: http://www.nyitraizsolt.hu/