Nyitrai Zsolt üzenete az EU Spektrumstratégiájáról

2011. február 18. péntek, 01:00 • http://nyitraizsolt.hu/category/news-in-english/
Nyitrai Zsolt, a magyar EU-elnökség ideje alatt az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa távközlési formációjának soros elnöke, aki február 16-i beszédében az Európai Unió új spektrumstratégiájának mielőbbi elfogadását sürgette, amely alapelveiben sok hasonlóságot mutat a nem rég bejelentett amerikai stratégiával.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a napokban ismertette Amerika legfrissebb szélessávú innovációs stratégiáját. Ebben megerősítik azt az európai vezetők által is hangoztatott nézetet, miszerint a szélessávú hálózatok kiterjesztése nagyban elősegíti munkahelyek teremtését, növeli a versenyképességet és felgyorsítja az innovációt, valamint a kreatív iparágak fejlődését.

Nyitrai Zsolt szerint ezzel új kihívás kezdődött a világban és annak érdekében, hogy az Európai Unió megőrizhesse versenyképességét, minden akadályt el kell hárítani a szélessávú hozzáférés – legyen szó akár mobil vagy kábeles elérésről - gyors fejlesztése útjából a kontinensen.

Nyitrai kiemelte a fejlődés néhány kikerülhetetlen pontját is, amelyek az innovatív végfelhasználói alkalmazások, az okos készülékek terjesztése, a digitális tartalmak mennyiségének és minőségének folyamatos növelése, az új fogyasztói szokások és a szinte teljes mobilitás igénye. Ezeknek a kihívásoknak csak összefogással lehet megfelelni és a nemzetek határain túlnyúló válaszkeresésre van szükség a méretgazdaságosság érdekében. Európának meg kell birkóznia ezzel az új versenyhelyzettel és a sikerességet tűzte ki minden tag céljául is – hangsúlyozta az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa távközlési formációjának soros elnöke.

Az európai spektrumstratégia elfogadásának igénye meghatározó lehet a kontinens versenyképességében és a fejlődésben, különben a kontinens lemaradhat. Az Amerikai Egyesült Államok és Ázsia már most is előrébb tart, így nem lehet tovább vesztegetni az időt, így Nyitrai soros elnöksége alatt egyik legfontosabb feladatának most az új spektrumstratégia elfogadtatását tartja.

Késlekedés helyett egy gyors és hatékony európai megállapodást sürgetett Európa versenyképességének megerősítésére és megőrzésére, illetve teljes együttműködést ajánlott minden egységes és konszenzuson alapuló programjavaslat megvitatásában.

Hajdu István