Ökonómiai lábnyom - egy válság gazdasági lenyomata

Pandémiás ec(h)o szekció az Infoparlamenten

2020. június 5. péntek, 09:42
Beszélhetünk -e egyáltalában válságról? Mekkora annak gazdasági lábnyoma? Van -e lehetőségük sikerrel átvészelni (vagy akár konkrét előnyre szert tenni) a krízisben? Ezekről a kérdésekről mindenképpen szó lesz június 11-én, az Infoparlament Pandémiás ec(h)o szekciójában! Tartsanak velünk!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A kissé nehézkes ICT zsargonban a digitalizációt, technológiaváltást epitheton ornans-ként kíséri néhány fogalom. Ahogyan a digitális világ a hétköznapjaink természetes részévé válik, úgy szivárgott vele együtt át ezeknek egy hányada a közbeszédbe, sok esetben részben vagy teljes egészben elveszítve a kifejezés eredeti jelentéstartalmát. Az egyik ilyen a diszruptivitás. Diszruptív, azaz a szó pozitív értelemben felforgató, szükségszerűen rendbontó, újító, forradalmi etc. technológiákról, megoldásokról, vagy akár jelenségekről akkor beszélhetünk, ha azok valami elemi szintű változást idéznek elő. Piacokban, a cégek működésében, vagy akár a mindennapjainkban. Az bizonyos, hogy az elmúlt hónapok eseményei minden gazdasági és társadalmi szereplő életében valóban komoly átalakulásokat hoztak. Szokatlan jelenségnek lehettünk tanúi, ugyanis a megpróbáltatások ezúttal nem a "várt" irányból érkeztek. A problémát most nem a pénz- ill. tőkepiaci machinációk, vagy a gazdaságok esetleges labilitásai váltották ki. És habár a gondok valóban nem fundamentális eredetűek voltak, egyes ágazatokban mégis nagyon hamar, nagyon látványos károkat tudtak okozni, míg másokban akár soha nem látott fellendülést is eredményezhettek. Beszélgetőpartnereink a nyertes ágazatokból és a válság által sújtott "övezetekből" egyenlő arányban érkeztek. Velük próbálunk meg többek között olyan kérdésekre választ találni, minthogy beszélhetünk -e egyáltalában válságról? Mekkora annak gazdasági lábnyoma? Van -e lehetőségük sikerrel átvészelni (vagy akár konkrét előnyre szert tenni) a krízisben? De főként arra vagyunk kíváncsiak; mit adhatnak egy ilyen diszruptív időben, a diszruptív technológiák?

Részletes program és jelentkezés a Infoparlament weboldalán találhatóak, vagy elérhetőek az Infotér Egyesület weboldaláról is.