Okosautók: mérföldkövek a technológiai fejlesztésekben

2020. január 20. hétfő, 10:00 • iotzona.hu
A Dolgok Internete (IoT) tovább folytatja térhódítását a városokban és az utakon. A hálózatba kapcsolat autó (connected car) ma már egyáltalán nem jelent futurisztikus megoldást, és egyre gyakrabban találkozni ilyen járművekkel a forgalomban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az okosautó olyan, hálózati kapcsolattal és internet-hozzáféréssel rendelkező jármű, amely lehetővé teszi a benne található és a rajta „kívül eső” eszközök együttműködését. A gépkocsik belsejében olyan készülékek találhatók, mint például a szenzorok vagy a fedélzeti számítógépek. Az autón kívüli eszközök pedig nagyobb infrastruktúrák, otthonok vagy más gépjárművek részeit képezhetik, amelyekkel összekapcsolódhat a gépkocsi.

Az első csatlakoztatott autók már 1996-ban megjelentek. A General Motors és a Motorola Automotive együttműködésének köszönhetően megszületett ugyanis az OnStar telematikai rendszer. Ennek lényege, hogy balesetek esetén hanghívásokat lehet vele indítani a segélyhívó központokhoz. A fejlődés pedig olyan mértékű volt, hogy az OnStar 2015-re már egymilliárd beérkező hívást dolgozott fel.

A második mérföldkőnek a 2003-as év számít, amikor is a funkciókat a járművek állapotára vonatkozó jelentésekkel és a turn-by-turn (háztól házig) navigációval bővítették. 2007-ben pedig a Continental német autóipari konszern rukkolt elő a tisztán adatelemzésen alapuló telematikai megoldásával.

A platform továbbfejlesztése 2014-ben érkezett el a következő jelentős változáshoz, amikor is az Audi A3 modelljében már biztosított volt a 4G-s LTE Wi-Fi Hotspot hozzáférés.