Októberig elkészül a döntés-előkészítő anyag

2015. július 20. hétfő, 08:57 • www.internetkon.hu
Októberben kerülhet a kormány elé az internetről és digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon alapján készülő döntés-előkészítő anyag – közölte a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos Velencén, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT). Deutsch Tamás, miután Fiala János műsorvezetővel beszélgetett az EFOTT Civil terén megjelent fiatalokkal, az MTI kérdésére elmondta: eddig 18 500 válasz érkezett az InternetKon20 kérdéseire, és reményei szerint a július végi zárásig még rendelkezésre álló két hétben tovább emelkedik a válaszadók száma.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hozzátette, amint lezárul a véleménynyilvánítási lehetőség, nyilvánosságra hozzák a válaszadók számát és azt, hogy egyes kérdéseknél hogyan oszlott meg az emberek véleménye. Ezek alapján az érintettekkel konzultálva októberig olyan szakmai döntés-előkészítő anyagot terjesztenek a kormány elé, amiben világosan meghatározzák, hogy a polgárok akaratnyilvánítását milyen kormányzati döntések által lehet megvalósítani.

Deutsch Tamás azt mondta: a konzultáció célja az, hogy a kormányzati döntéseket megelőzően a fontos ügyekben legyen egy olyan széles körű társadalmi párbeszéd, amin mindenkinek lehetősége van arra, hogy kifejtse véleményét. Ilyen ügynek nevezte például az internetet érintő adók csökkentését, az oktatásban a digitális kompetenciák erősítését, a kis- és középvállalkozások támogatásának erősítését, valamint a figyelem felhívását a fiatalokra leselkedő világhálós veszélyekre.

Úgy fogalmazott, a konzultációval több szempontból is járatlan úton indultak el: egyrészt ez az első nemzeti konzultáció, amely kizárólag digitális felületen valósul meg, másrészt nemcsak a választójoggal rendelkezők, hanem minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár elmondhatja véleményét.