Online rágalmazási ügyek Angliában és Walesben

2011. augusztus 30. kedd, 07:52 • BBCFacebook, rágalmazás, Anglia, Wales
A szakértők szerint az elmúlt évben duplájára nőtt az olyan online rágalmazási esetek száma, melyek bíróság elé is kerültek. A növekedéssel összefüggésbe hozható a szociális médiával foglalkozó weboldalak elterjedése, ebbe a kategóriába sorolható például a Facebook, vagy a Twitter.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A Rágalmazási Reform Kampány (LRC) csoport azt nyilatkozta, hogy a kisebb honlapok üzemeltetőinek szélesebb körű jogi háttérrel kellene rendelkeznie annak érdekében, hogy megvédhessék magukat a „vállalati megfélemlítésekkel” szemben. Az Addleshaw Goddard ügyvédi iroda média specialistája, Barrister Korieh Duodu a következőképpen kommentálta az adatokat: - A legtöbb online rágalmazást azok az emberek írják, akik nincsenek tisztában olyan tényekkel, amelyekkel a média szervezetek igen. Duodu arra is figyelmeztet, hogy manapság az a trend vált meghatározóvá, hogy az újságírók sokszor ezeket a közösségi média oldalakat egyfajta hírforrásként használják. Eelynek következménye lehet a rágalmazást tartalmazó információk megjelenése a nemzetközi hírek között.
    - Azok a felhasználók, akiket sérelem ért, gyakran időigényesnek és bonyolultnak találják a jogsértő anyag eltávolítását, mivel több szolgáltató nem vállal felelősséget a felhasználó adataival kapcsolatban. A felhasználók által generált tartalmak kapcsán a kötelező felelősségvállalás lenne a megoldás, melyet szigorúbb szabályozással lehetne elérni - mondta Doudu.
    Az RLC szóvivője elmondta, hogy készülőben van egy tervezet, melynek segítségével elérhető lesz egy könnyebb és költséghatékonyabb közérdekű védekezés. - Szükségünk van egy szabályozási rendszerre, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a jogi fenyegetések kivédésre - tette hozzá a szóvivő.
    Az Egyesült Királyság kormánya szerint az angliai és walesi reform segítségével a lakosoknak lehetőségük lesz bizalommal kifejteni véleményüket az interneten is.

Fodor Péter