Parragh László szerint biztonságosabbá kell tenni a digitális gazdaságot

2019. október 19. szombat, 06:57
Az iparág legjelentősebb rendezvényén a balatonfüredi INFOTÉR konferencián beszélt erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Előadásában kifejtette, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a magyar gazdaság digitális átalakulásának támogatását az egyik legfontosabb feladatának tekinti, de nem feledkezik meg a digitalizáció miatt felmerülő új, egyre radikálisabb veszélyekről sem.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Parragh László szerint az informatikai és adat biztonság világszinten az egyik legfontosabb témává vált. Biztonságos internetes hálózati szolgáltatások nélkül nyilvánvaló, hogy sem a digitális gazdaság, sem az elektronikus közigazgatási szolgáltatások nem működhetnek. Az adatvédelmi incidensek, a vírustámadások és az internetes bűnözés számai évről évre jelentősen emelkednek, gyakorlatilag folyamatos „kiberháború” zajlik több nagyhatlom között is, emellett már a legjövedelmezőbb bűnözői tevékenységek is a kibertérben realizálódnak. A közelmúltban bevezetett uniós adatvédelmi szabályozások is komolyan érintik vállalkozásokat. Jelenleg a hazai hazai mikro, kis és közép vállalkozások nem vagy csak kis mértékben képesek megfelelni fenti kihívásoknak, mivel ezek speciális szaktudást és ismereteket igényelnek, amelyek jellemzően nem állnak rendelkezésükre.

A biztonsági incidensek nem csak közvetlen anyagi kárral járnak, hanem a helyreállítás, illetve a reputációban történt kár további komoly járulékos veszteséget is okoz. Jelenleg egy KKV szektorba tartozó vállalkozás egy komolyabb informatikai incidens hatására akár tönkre is mehet.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy a már futó kamarai digitalizációs projekt a Modern Vállalkozások Programja tapasztalati alapján indokoltnak tartanak és kezdeményezik egy célzott, csak IT biztonsággal foglalkozó új országos projekt létrehozását is, amely több tízezer vállalkozásnak tudna hatékony kibervédelmi szolgáltatásokat biztosítani.

Az új projekthez az MKIK várja a szakmai partnereket, az Infotér Egyesülettel, az MI és az 5G koalícióval, a Design Terminállal már elkezdődött az együttműködés, hogy a témát minél szélesebb körben lehessen népszerűsíteni.