portfolio.hu: Megvan, hogy kivel építi a szuperszámítógépet az OTP

2021. november 15. hétfő, 12:29
Eddig példátlan együttműködési megállapodást kötött a Sambanova Systems-szel az OTP Csoport. A szerződés célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat. A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhető válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is - tájékoztat a vállalat

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A SambaNova Systems, a mesterséges intelligenciával (MI) működő alkalmazások futtatásához a legfejlettebb szoftverek és  hardverek megalkotásában élen járó vállalat, valamint az OTP Csoport, Kelet-Közép -Európa (KKE) vezető bankcsoportja a mai napon bejelentette, hogy stratégiai együttműködésre lép Európa leggyorsabb szuperszámítógépének megépítése céljából. 
 
 
A rendszer segítségével a világ egyik legfejlettebb nyelvi modelljének megalkotása a cél. Ehhez több, ún. rack szerverre és a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT-jére támaszkodó MI-rendszert helyeznek majd üzembe. A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhetővé válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.
 
„Egyedülálló együttműködésnek lehetünk tanúi az OTP Csoport, az ITM és a SambaNova Systems között, amelynek révén Magyarország és a kelet-közép-európai régió rendkívüli erőforráshoz jut."
 
A szuperszámítógép eddig nem elérhető képességekkel támogatja a GPT-3 szintű nyelvi modul megalkotását a régióban”- nyilatkozta az aláírás kapcsán Csányi Péter vezérigazgató-helyettes, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezetője.
 
A partnerségnek köszönhetően az OTP Csoport egyedi szerepbe kerül az MI technológiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés területén. A hitelintézet a megoldásnak köszönhetően képes lesz nagy mennyiségű szöveges információ gyors feldolgozására, ezzel rövidülnek a munkafolyamatok, a monoton, ismétlődő feladatokat a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben. A szolgáltatásnak köszönhetően még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén. A bank ügyfelei a korábbiaknál gyorsabb, személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülnek majd. 
 
„Az OTP Csoport elismerésre méltó tervet dolgozott ki arra, hogy a következő évtizedben az MI váljon a fejlesztések központi hajtóerejévé. Az ITM támogatásának köszönhetően a bankcsoport által kialakított MI-környezet elérhető és élvonalbeli infrastruktúrát kínál majd az egyetemek, kutatóközpontok, a köz- és magánszféra szervezetei számára egész Magyarországon” – közölte Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
 
Az OTP Csoport és a SambaNova Systems több évre szóló partnerségi megállapodást kötött, amelynek köszönhetően üzembe helyezik a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT megoldását, és egyedülálló magyar nyelvi modul jön létre.