portfolio.hu: Súlyos hiányosságokat tártak fel a hatóságok a Revolutnál

2022. szeptember 5. hétfő, 11:00
A Revolutnak fejlesztenie kell a belső kontroll folyamatain, miután az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai számos hiányosságra hívták fel a figyelmet a beszámolók készítésével kapcsolatban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Financial Times információi szerint a Revolut az a „meg nem nevezett pénzügyi szolgáltató”, amelynek a BDO által végzett könyvvizsgálati eljárását a Pénzügyi Beszámoló Tanács (FCR) a legutóbbi könyvvizsgálati minőség-ellenőrzés során bírálta. A BDO eljárásával a bevételek elszámolását érintő nem megfelelő eljárás és ennek következtében a „fel nem tárt, hibás beszámolók elfogadhatatlanul magas kockázatát” emelte ki az FCR a júliusi jelentésében.

A hatósági szerv arra is rámutatott, hogy a BDO, az Egyesült Királyság bevétel szerint ötödik legnagyobb könyvvizsgáló cége számos hiányosságot tárt fel a Revolut fizetési folyamatait illetően, amelyek további hibás beszámolókhoz vezethetnek.

A Revolut NewCo UK – amely mér mindig nem kapott brit banki licencet, pedig már 2021 januárjában benyújtotta a kérelmét – június 10 óta késik a beszámolójával. A Revolut több brit leányvállalatának, köztük a digitális eszközöket kezelő Revolut FIC-nek és a Revolut Travelnek szintén szeptember végén kell benyújtania a beszámolóját.

Egy vállalat belső kontroll eljárásai közé azok a rendszerek és folyamatok tartoznak, amelyek biztosítják, hogy a pénzügyi beszámoló megbízható legyen, és hogy a vállalat megfeleljen a jogi és szabályozási kötelezettségeinek. Bár a beszámolók késedelmes benyújtását ritkán büntetik, a brit jog szerint a cégvezetők ellen büntetőeljárást, a vállalat ellen pedig polgári pert is indíthatnak a hatóságok. Az FRC szerint a fintechnek egy bankhoz hasonló kontrollkörnyezetre és back office folyamatokra lenne szüksége, egyelőre viszont az eljárások jellegükben inkább egy tech cég kontrollfolyamataira hajaznak.

Az elmúlt hónapokban több vezető beosztású alkalmazott távozott a cégtől, köztük a pénzmosás elleni eljárásokért, az adatvédelemért és a kockázatkezelésért felelős igazgató is.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

______
Forrás: portfolio.hu