Rekordszámú résztvevő az ötödik jubileumi rendezvényen

Fókuszban az oktatás

2015. június 22. hétfő, 11:20 Infotér
Jubileumi ötödik rendezvényéhez érkezett a magyar információs társadalom legpatinásabb és a civil érdekképviselet szempontjából legfontosabb rendezvénye, az Információs Társadalom Parlamentje. A kétnapos szakmai fórumon a kormányzati, gazdasági, infokommunikációs iparági döntéshozók mellett 1200 résztvevő és több száz civil szervezet vesz részt. A rendezvényről Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke, Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője és Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az infokommunikációs szektor a GDP 12 százalékát termeli évente, a területen közvetlenül foglalkoztatottak száma mintegy 150.000 fő, az éves hozzájárulás a központi költségvetéshez megközelítőleg 270 milliárd forint. Az INFOTÉR, valamint az IVSZ által szervezett szakmai tanácskozás a civil társadalom, az infokommunikációs iparág és a kormányzati, közigazgatási szektor legnagyobb találkozója. A korábbi évek sikeres konzultációinak és a kidolgozott javaslatoknak köszönhetően uniós források segítségével idén ősszel 2 milliárd forint értékben indulhat infokommunikációs motivációs, szemléletformáló valamint kompetencia-fejlesztő program kis- és középvállalkozások számára. A program célja, hogy az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások használata radikálisan bővüljön a KKV-szektorban, ezáltal jelentősen javuljon az érintett vállalkozások versenyképessége. 

Hasonló szemléletformálásra és megerősített ösztönző rendszerre van szükség az oktatás területén is, hiszen annak ellenére, hogy az informatika napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága évről évre csökken a diplomás programozók, informatikusok száma. Az informatikával összefüggő betöltetlen álláshelyek száma megközelíti a 20.000-et, ennek ellenére 2014-ben az informatikai képzési területen csupán 2385 fő, míg a műszaki képzési területen 8413 fő szerzett diplomát. Az Európai Bizottság által alkalmazott digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató 2015-ös adatai alapján a 16-74 éves korú lakosság digitális alapkészségei terén hazánk az EU országai között a 14. helyről a 19. helyre esett vissza. 

Soltész Attila, az INFOTÉR Egyesület elnöke elmondta: „Az adatok is alátámasztják, hogy már az általános és a középfokú oktatásban is kiemelten kell kezelni az informatikai ismeretek tanítását, a digitális kompetencia, a digitális tananyagok fejlesztését, valamint az IKT szektor dinamikus fejlődéséhez kell igazítani a tanári továbbképzés rendszerét. A köznevelés tekintetében újfajta módszerekre van szükség, ezért az egyesület célja, hogy a vakon gépelés elsajátítása kötelező legyen a 12-13 éves korosztályban, valamint a sikeres nyugati kezdeményezéseknek megfelelően a kódolás alapjainak, az algoritmusokban való gondolkodásnak a tanítását az alsóbb éveseknél bevezessék.” 

Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője kiemelte: „Az Információs Társadalom Parlamentje az InternetKon előképe, mert társadalmi párbeszédre épít. Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció célja, hogy a 14 évnél idősebb polgárok véleményét kérve közösen határozzuk meg, milyen irányba és milyen ütemben fejlődjön Magyarországon a világháló. A digitális ökoszisztéma szereplőit és képviselőit arról tájékoztatom, hogy a pontosan egy hónapja elindult InternetKon20 kérdéssorára eddig megközelítőleg 10.000-en válaszoltak. Ezen véleménynyilvánítások arányait a konferencián ismertetem. Az InternetKon 20 kérdéséből legalább egy tucat esetben a szakmai jóslások nem bizonyultak helytállónak. Mindenkinek javaslom, hogy az InternetKon nyílt, széleskörű párbeszédének legyen részese, hiszen a konzultációban részt vevő polgárok válaszaiból kirajzolódó javaslatokat a kormány végre fogja hajtani.” 

Laufer Tamás, IVSZ elnöke hozzátette: „Néhány éven belül minden munkahely digitális munkahely lesz, miközben Magyarországon az oktatási rendszerben komoly problémák vannak a digitális eszközhasználatban, a digitális eszközparkban és a diákok digitális szövegértésével is. Az iskolai és az iskolán kívüli informatikai képzés reformja halaszthatatlan feladat, erre az IVSZ 12 pontos cselekvési tervet dolgozott ki, amiben megfogalmazta az oktatás szükséges irányait és a 2018-ig megvalósítható feladatokat.” 

Az idei Információs Társadalom Parlamentjének további témái a 2014-20-as európai uniós költségvetési ciklus pályázatai, az internetről szóló nemzeti konzultáció, a Digitális Nemzet Fejlesztési Program. A rendezvény részletes programja az alábbi linken megtekinthető: http://infoparlament.infoter.eu