Rio+20 a fenntartható fejlődésért

Rio de Janeiróban tartotta ülését a World Science Forum Irányító Testülete

2012. június 25. hétfő, 07:17 • MTAmta, Pálinkás József, konferencia, Innováció
Az interdiszciplináris kutatásokról, valamint a tudománynak és az innovációnak a zöld gazdaság fejlesztésében és a szegénység visszaszorításában játszott szerepéről tanácskoztak kutatók, politikai döntéshozók és civilek a Rio de Janeiróban rendezett nemzetközi fórumon, amelyen a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) Pálinkás József elnök képviselte. Az MTA vezetője részt vesz a „Rio+20 Fenntartható Fejlődés" című ENSZ-konferencián is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

    "Tudomány, technológia és innováció a fenntartható fejlődésért" - e mottó jegyében gyűltek össze a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) által szervezett, „Forum on Science Technology and Innovation for Sustainable Development" elnevezésű tanácskozáson kutatók, magas rangú politikusok, civilszervezetek vezetői, a gazdasági élet és az ipar meghatározó szereplői, pedagógusok és diákok. A 130 állam- és kormányfő, valamint a tudományos élet reprezentánsai részvételével tartott Rio+20 ENSZ-konferenciát csupán néhány nappal megelőző, azt előkészítő rendezvény egyik fő célkitűzése az volt, hogy a különböző, eltérő regionális és helyi problémákkal küzdő országokból érkező vendégek erősítsék az egymás közötti párbeszédet, megosszák tapasztalataikat, valamint új együttműködési lehetőségeket találjanak.

    Pálinkás József az eseménysorozat záró szekcióján tartott előadást, továbbá részt vett azon a magas rangú politikusok és nemzetközileg elismert kutatók közreműködésével tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen mások mellett Tarja Halonen Finnország korábbi államfője, Heide Hackmann, az International Social Science Council (A Társadalomtudomány Nemzetközi Tanácsa) igazgatója, valamint Malegapuru Makgoba, az ICSU alelnöke osztotta meg gondolatait a tudomány és a fenntartható fejlődés lehetőségeiről.

    Az MTA elnöke a magyar delegáció tagjaként részt vesz a "Rio+20 Fenntartható Fejlődés" című tanácskozáson is. Az ENSZ által szervezett rendezvényen a világ vezetői az 1992-es Környezet és Fejlődés Világkonferencia óta a zöld gazdaság és a fenntarthatóság területén történt változásokat vitatják meg. Az Áder János államfő által vezetett magyar küldöttség az öt parlamenti frakció egyetértésével meghozott döntés alapján elsősorban a vízgazdálkodás problémáira kívánja felhívni a figyelmet a konferencián.

     "Tudomány a globális fenntartható fejlődésért" címmel rendezi meg 2013-ban tanácskozását a World Science Forum (WSF) – erről döntött a világfórum Rio de Janeiróban ülésező Irányító Testülete. A Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke részvételével tartott esemény résztvevői határoztak a plenáris ülések fő témáiról is.

    Az Akadémia elnökének kezdeményezésére a WSF-et – megtartva magyar és budapesti kötődését – minden második alkalommal, vagyis minden negyedik évben más-más világvárosban tartják. Jövőre Rio de Janeiro ad majd otthont a tudomány Davosaként is emlegetett eseménysorozatnak, amelyet a Brazil Tudományos Akadémia szervez. A nemzetközi rotációról szóló döntést azóta a tudomány számos jeles képviselője üdvözölte. Az Irányító Testület ülésén is elhangzott vélemények szerint a lépés hozzájárult a WSF iránti érdeklődés további növekedéséhez, így a rangos rendezvényt mind több nemzetközi szervezet avatta valódi világfórummá.

    A tudományért, technológiáért és innovációért felelős brazil miniszter, Marco Antonio Raupp bevezető beszédében köszönetet mondott a World Science Forum alapítójának amiért lehetővé tette, hogy a WSF történetében először Magyarországon kívül, Brazíliában rendezzék meg a következő világfórumot, és kifejezte a Magyar Tudományos Akadémia iránti nagyrabecsülését a 2003 óta megtartott öt sikeres rendezvény lebonyolításáért. A miniszter hangsúlyozta továbbá a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat erősítő magyar-brazil tudományos, technikai és technológiai együttműködés fontosságát.

    A tanácskozáson – amelynek napirendjén a tavaly ősszel Budapesten nagy sikerrel megrendezett világfórum következő, 2013-as brazíliai tanácskozásának előkészítése szerepelt – részt vett többek között a Nobel-díjas kémikus, Yuan Tseh Lee, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke, Gretchen Kalonji, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettese, továbbá Jacob Palis, a Brazil Tudományos Akadémia elnöke, valamint Marco Antonio Raupp, a Brazil Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztérium vezetője.

    Első ülésén az Irányító Testület elfogadta a 2013-as világfórum címét: Tudomány a globális fenntartható fejlődésért. Megállapodtak abban is, hogy a rendezvényen fő témaként a fenntartható fejlődés sokoldalú tudományos megközelítését vizsgálják majd a résztvevők hat plenáris ülésen.