Robbanásszerű növekedés az e-aláírások terén

Interjú Kacsenyák Barnával a NETLOCK üzletág vezetőjével

2021. június 4. péntek, 08:24
Tömegesen igényelték az e-aláíró tanúsítványt dolgozóiknak a vállalatok a koronavírus-járvány időszaka alatt, az elmúlt időszak pedig bebizonyította: egy cég ügyeit online, távolról is könnyedén lehet intézni – így foglalta össze az elmúlt egy év tapasztalatait Kacsenyák Barna NETLOCK államigazgatási üzletág vezetőjével. A Docler Cégcsoporthoz tartozó e-aláírás specialista vállalat képviselője a május 27-i MVP konferencián azt is elmondta, hogy milyen újítással készült a cég partnerei számára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Mi volt a tapasztalat az elmúlt egy évben: a világjárvány hatására megnőtt -e az igény a magyarországi vállalatok részéről az e-aláíró tanúsítvány iránt? Ha igen, milyen mértékben? 

- Kacsenyák Barna: A világjárvánnyal járó karantén és a tömeges otthoni munkavégzés miatt robbanásszerűen nőtt az e-aláírás használók száma Magyarországon. 2020 decemberére csaknem megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a NETLOCK rendszereiben. Egy új jogszabálynak köszönhetően pedig most még könnyebben, videóazonosítással is lehet igényelni, egyszerűn és gyorsan az e-aláíráshoz szükséges tanúsítványokat. Mindez további lendületet adhat a digitális transzformációnak Magyarországon. Különösen aktuálissá teszi azt, hogy a NETLOCK új e-aláíró szolgáltatását magánszemélyek most ingyenesen igényelhetik magánhasználatra. Ezzel is szeretnénk támogatni, hogy a vírushelyzetben minél többen tudják ügyeiket távolról, elektronikus hitelesítéssel intézni.

- Infotér: Hogyan segített ez a megoldás a cégeknek a pandémia, és az ezzel járó, több vállalatnál is bevezetett home office időszaka alatt?  

- Kacsenyák Barna: A legfontosabb tanulság talán az, hogy a technológia bebizonyította: minden körülmény adott ahhoz, hogy bármilyen ügyet távolról is el tudjunk ingézni. Ez igaz az olyan esetekre is, mint amikor például egy cégvezető vagy egy nagyobb vállalatnál aláírásra jogosult vezető azért ment be például az irodába, hogy aláírjon egy szerződést, számlát, teljesítés igazolást vagy más dokumentumot. Az a vezető, aki rendelkezik elektronikus aláírással, mindezt megteheti távolról laptopján vagy akár okostelefonján keresztül is. Vannak olyan ügyfeleink, akik a pandémia alatt ismerték fel ennek az értékét. A nagyobb vállalatoknál pedig sok esetben tömegesen igényeltek, százas nagyságrendben is e-aláíró tanúsítványt a dolgozóknak, hogy hitelesíteni tudjanak otthonról is dokumentumokat. 

- Infotér: Hogyan alkalmazkodik/alkalmazkodott a Netlock ehhez a megváltozott a helyzethez? Milyen újítást/újításokat terveznek? 

- Kacsenyák Barna:  Bár az e-aláírás, mint technológia viszonylag régóta velünk van, de az elterjedése mégsem volt gyors. Ennek egyik oka, hogy eddig kissé körülményes volt az e-aláíráshoz szükséges azonosítás, és a tanúsítvány kiváltása. Másrészt az eddig használt szoftverek használata komplikált volt.  

A NETLOCK névre hallgató e-aláíró megoldás új dimenzióba helyezi a digitális hitelesítést: modern, okostelefonra optimalizált, és lényegesen leegyszerűsíti az e-aláírás folyamatát. Ennek része az is, hogy a tanúsítványigénylés és a videóazonosítás önkiszolgáló, teljesen automatizált, a nap 24 órájában elvégezhető. Nem kell operátorral egyeztetni vagy ügyfélszolgálatra bemenni, nagyjából 5 perc az igénylési folyamat. A NETLOCK új, kényelmes és üzletileg is előnyös aláírási funkciókat is kínál. Ilyen például a több aláíró bevonását támogató szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy dokumentumot – például szerződést– könnyedén alá tudjon írni több partner is a rendszeren belül, e-mailezés nélkül. Az alkalmazásban folyamatosan nyomon lehet követni, hogy rákerültek-e már a szükséges aláírások a dokumentumra, amelyet minden aláíró csak akkor tud letölteni a rendszerből, ha már minden érintett aláírta azt. Ez a korábbi e-aláíró megoldásokhoz szokott felhasználóknak olyan élményt jelent, mintha egy középkategóriás autóból átülnének egy sportkocsiba 

- Infotér: A május végi MVP konferencia fókuszában a digitális és zöld átállás szerepelt: hogyan illeszkednek mindebbe a Netlock által tervezett újítások? 

- Kacsenyák Barna: Az öko-lábnyom csökkentésének igénye mindenhol jelen van, melynek sok szintje és megközelítése van, de a digitalizáció megkerülhetetlen, amelyben az e-ügyintézés - és az e-aláírás is - kulcskérdés. Elsősorban a papírmentes folyamatok jutnak eszünkbe, de van még más is. Nem kell utazni, postázni, dokumentumokat szállítani és így üzemanyaggal terhelni a környezetet, ez mind hozzájárul a fenntarthatóbb folyamatokhoz. Másrészt a hétköznapi életünkben is értéke lehet, ha nem adminisztratív ügyintézésre, papírmunkára vagy ügyfélszolgálaton történő várakozással töltjük az időnket, hiszen a legtöbb adminisztrációt át lehetne terelni a digitális térbe és távolról is megoldhatnánk mindezt. A mi megoldásaink végső célja is ez.