Románia nekivág az informatikai felzárkózásnak

2010. november 17. szerda, 02:52 • infoter.eu
Moldován József, a román Kommunikáció és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára külhoni díszvendégként tartott előadást az Informatika a Társadalomért Konferencián. Bevezetőjében elmondta, hogy az informatikai kormányzat és az információs társadalom alap problémái Romániában és Magyarországon azonosak, ezért ugyanazt az utat kell bejárnia mindkét országnak. A bemutatott adatokból kiderült, hogy a romániai háztartások 36%-a rendelkezik internet hozzáféréssel, 24%-uk szélessávú internetet használ.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár előadásában kimutatta, hogy az informatika terén a korábbi stratégiák nem mozgattak meg elegendő pénzforrást, így a fejlődési ütem is alacsony maradt. Az új Románia Digitális Menetrend három fő irányt emel ki: az elektronikus ügyintézés, az elektronikus üzletmenet és elektronikus befogadás. Erre a három hívószóra fűzi fel a kormányzat célkitűzéseit.

A program egyik érdekes eleme az enterprise architecture fogalmának bevezetése. A modellt finn és dán példa adta, lényege, hogy az intézmények infrastrukturális, folyamatszervezési fejlődési vonala előre meghatározásra kerül, amelyet ennek alapján független iroda felügyel, véleményez, eltérés esetén pedig beavatkozik és megakadályozza, hogy a vizsgált szervezet eltérjen a kijelölt pályától.
Románia azt vállalta, hogy 300 szolgáltatást elektronizál 2012-ig. Ez a munka az alapoktól kezdődik, mivel a szakrendszerek ma még igen korszerűtlenül működnek. Az informatikai adatbázisokban fokozott a redundancia, a tárolt adatok pontossága nem minden esetben ítélhető meg, az interoperabilitás nem biztosított. A fejlesztési elképzelés szerint egy központi elosztó rendszert vezetnének be, amely a különböző intézmények adatbázisait éri el, majd az egyes adatokat az ügyintézéshez szükséges irányba továbbítja.

Moldován József záró szavaiban bemutatta az elsőként elektronizálandó szolgáltatásokat, amelyek közül kiemelhető az adóbefizetés, szociális illetékek befizetése, bírságok befizetése, ÁFA befizetése, közbeszerzési tevékenység, lakcímváltoztatás bejelentése, személyi okiratok kiváltásának elektronizálása. Kiemelt projekt az elektronikus egészségbiztosítási kártya is, amely jelentős előrelépést jelentene a töredezetten működő romániai egészségbiztosítási rendszer megújításában.