Segíts otthonról látássérülteknek újságot olvasni!

2015. június 23. kedd, 09:19 • www.hirado.hu
A látássérült életében is egyre nagyobb szerepet játszik az informatika. A speciális képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftverekkel ma már ők is tudják használni a számítógépet, tudnak szöveget szerkeszteni, böngészni, akár újságcikkeket is olvasni, úgy, ha valaki előtte felolvassa nekik, és ők meghallgatják. Erről szól a Lapról hangra projekt is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Szuhai Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kifejtette, a Lapról hangra projekt közösségi összefogás. Látó önkéntesek vállalják el, hogy újságcikkeket olvasnak fel, ezeket a hangfelvételeket feltöltik a portálra, és arról a látássérült olvasók letölthetik vagy helyben meghallgathatják. Házilagos körülmények között is készíthetőek hangfelvételek, például a Skype programnál használt mikrofon megfelelő hozzá - magyarázta.

Kovács Krisztina, az ELTE fogyatékosügyi koordinátora és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatója hozzátette, nagy igény van rá, hogy emberi hangon olyan cikkekhez is hozzájussanak látássérült emberek, amelyek nincsenek digitalizálva. A projekttel kapcsolatban kiemelte, más intézmények is segíthetnek, ha meghirdetik dolgozóik között. Az ELTE-n a felhívás közzététele után két hét alatt havonta közel 200 cikket vállaltak az ott dolgozók, emellett tervezik, hogy a hallgatók között szabadon választható kurzusként meghirdetik, de már most is vannak olyanok, akik ellenszolgáltatás nélkül jelentkeztek rá.

Csák Attila a Vakok és Gyengén Látók Hermina Egyesületének munkatársa kiemelte, sokszor a probléma gyökere, hogy az információ mint olyan kevésbé áramlik a tagok között. Ma már nagyon sok lehetőség van a képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftvereken és felolvasott anyagokon kívül, például különféle digitalizált és szoftvereken keresztül elérhető újságok. De sokszor találkoznak azzal, hogy eme információk nem vagy csak kismértékben jutnak el az érintettekhez, ezért fontos például a média tevékenysége is.

Szuhai Mihály hozzátette, a Lapról hangra portálon több évre visszamenőleg érhetőek el felolvasott újságcikkek, elsősorban heti- és havilapok cikkeit őrzik meg. Sok tudományos lap vagy magazin évek múlva is meghallgatható.