Sokat segít a siketeknek a videotolmács

2015. október 19. hétfő, 10:50 • www.orientpress.hu
A próbaidőszak alatt is mintegy ötezren használják havonta a siketek és nagyothallók kommunikációját segíti a Kontakt elnevezésű videotolmács-szolgáltatást - mondta Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában. A szolgáltatásról, amellyel a jeltolmács fizikai jelenléte nélkül is képesek például ügyeket intézni a siketek és nagyothallók korábban bejelentették, hogy novemberben indul az éles üzeme. A videotolmács-szolgáltatást a SINOSZ fejlesztette ki, és az EU Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával valósul meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Kósa Ádám az M1-en elmondta: a népszámlálási adatok szerint mintegy 10 ezer siket és 60 ezer súlyosan nagyothalló él az országban. Magyarországon a regisztrált és aktív jelnyelvi tolmácsok száma 150 körül van - tette hozzá.

Elhangzott az is, hogy a szolgáltatást a SINOSZ fejlesztette ki; az állam pedig EU-forrással kiegészítve, összesen 726 millió forinttal támogatta. A siketek és nagyothallók ingyen használhatják a Kontaktot - tette hozzá.