Startup világsiker Egerből

“A töltésnélküli, kábelmentes viselhető kütyüké a jövő”

2015. március 19. csütörtök, 11:36 • www.egerhirek.hu
Oroján Sándort talán kevesebben ismerik, mint üzletembert, pedig startup vállalkozása világsiker kapujába jutott, nemrég az ő fejlesztésükről szólt minden techblog világszerte. Oroján Sándor Eger Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának a külsős tagja, korábban megyei képviselő volt. Ezúttal egy olyan magyar fejlesztésen dolgozik üzlettársával, amely hamarosan forradalmasíthatja életünket, és mindennapi “viseletünkké” teheti az áramforrást és kábelt nem igénylő technikai eszközöket. Oroján Sándor Felsőtárkányban, a Bambara Hotelben megtartott IT Business Konferencia előtt adott interjút hírportálnak, ahová, mint sikeres vállalkozót hívták meg előadóként.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mielőtt magáról a fejlesztésről, a digitális ékszerről és fizetőeszközről beszélnénk, említsük meg, hogy a cégük már az indulásakor világsikert is elkönyvelhetett. Hogyan jutottak ötlettől a termékig?

Másfél éve kezdődött az egész. Kovács Zoltán, a társam álmodott egy merészet, egy töltésmentes, mobiltelefonnal vezérelhető ékszert, egy karkötőt. A lényeg az volt, hogy a karkötő teljes felülete legyen változtatható, illeszkedjen a viselő ruházatához, hangulatához. Akkor még egy sci-fibe illő gondolat volt, a megvalósításhoz szükséges hajlékony kijelző nem is létezett. Másfél év alatt magyar fejlesztőkkel mégis eljutottunk a prototípusig, mára elkészült a 3D-nyomtatott burkolatban működő modell, amit a saját okostelefon-applikációnk vezérel.

 Fotó: IT Business

Időközben Magyarország öt legígéretesebb startup vállalkozása közé kerültünk, ami nagyon sok kaput kinyitott számunkra. Februárban budapesti és bostoni cégeinkkel, a LIBER8 Technology-val (liber8tech.com) elindítottunk egy közösségi finanszírozási, ún. crowdfunding kampányt, ami bombaként robbant a nemzetközi médiában. A 30 napos kampány első 24 órájában összegyűjtöttük a továbbfejlesztéshez szükséges tízmillió forintot, összesen közel harmincat.

 

Az USA-tól Dubajon át Koreáig rengetegen adtak pénzt az ötletünkhöz, sokan bíznak abban, hogy valóban forradalmi megoldást találtunk. Ötletünket címoldalon hozta többek között a techcrunch.com, endgadget.com és a wearables.com, de nagy élmény volt például viszontlátni magunkat az indonéz híradóban is. Csapatunk nagyon büszke rá, hogy azon kevés magyar vállalkozás közé kerültünk, akik nemzetközi piacon is sikeresek lehetnek.

A startup vállalkozásokról még lesz szó, de előtte beszéljünk a high-tech karkötőről. Mitől egyedülálló a fejlesztésük?

Alapötletünk abból indult ki, hogy az emberek gomb és kábel nélküli készülékeket akarnak, amely egyszerre praktikus és esztétikus, valamint egyáltalán nem kell tölteni, sosem merül le. Fejlesztésünk egy olyan digitális karkötő, amely a világon egyedülálló módon energiaforrás és gombok nélkül működik, és mobiltelefonnal kommunikálva változatos mintázatú ékszerként funkcionál. Olyan vezeték nélküli technológiát használunk, mint a Paypass bankkártyák. Mobiltelefon segítségével kiválaszthatunk egy szöveget, grafikát, amelyet viselni szeretnénk, amit egy csippantás után a karkötő megjelenít. Ezáltal egy végtelen mintázatú, esztétikus ékszert kapunk. Miénk az első és egyetlen cég a világon, amely áramforrásmentes, vezeték nélkül kommunikáló hordozható technikát fejlesztett ki.

A nagyobb erőforrást igénylő mobiltelefonok, laptopok, televíziók világában, milyen alternatívát képviselhet a fejlesztés?

A mi technológiánk a tartalmak hosszabb és statikus megjelenítését teszi lehetővé, vagyis további fejlesztéseink használhatóak lesznek például faliképként, badgeként, menetrendként, kórházi lázlapként és akár divatos, változtatható, komolyabb ruhakiegészítőként. A napokban a világszerte legnagyobb szemüvegkeret-gyártó keresett meg minket, hogy változtatható mintázatú szemüveg-szárakat fejlesszünk közösen. A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. A dizájn mellett számos praktikus területen fel lehet majd használni a megoldásunkat, például NFC technológiájának köszönhetően bankkártyás fizetésre, személyazonosításra, beléptető rendszerek üzemeltetésére is alkalmas lesz. Persze a fejlesztésekhez még rengeteg szponzorra, anyagi forrásra van szükség, de a digitális karkötőnek és technológiájának egész biztosan lesz piaca, tömeggyártásra alkalmas termék.

Visszatérve a startup vállalkozásokra, miben különböznek egy “hagyományos” vállalkozástól?

A startup fogalma 3-4 éve még ismeretlen volt nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Ma olyan céget, induló vállalkozást jelent, amelynek a növekedési potenciálja óriási, innovációra épül, és kezdettől fogva világpiacra törekszik, a termék sosem lokális. Emiatt a kezdeti kockázat magas, és az innováció miatt nehezen modellezhető a feltehetően exponenciálisan növekvő életút. Ezt az üzleti modellt most kezdi megérteni a világ, beleértve a befektetőket is.

Eger különösen büszke lehet arra, hogy a magyar vidéki városok között elsőként csatlakozhat be a startup világ vérkeringésébe, amelyet az önkormányzat támogat. Turcsányi Dániel alpolgármester kezdeményezésére ugyanis hamarosan Egri Startup Program indulhat, a fiatal, dinamikus vállalkozásokat felkarolja az önkormányzat: segít a cégalapításban, marketing- és üzleti terv kidolgozásában. Szerencsére Egerben is kreatív, tettre kész fiatalok vannak. Talán kevesen tudják, de egy olyan robotot (http://getcodie.com/) is egri srácok fejlesztenek Budapesten, amely mobiltelefonon keresztül, intuitív módon segíti a fiatalokat a programozási ismeretek elsajátításában. Ők is az öt legígéretesebb magyar startup között vannak, de csak Budapesten találták meg az ötletük kidolgozásához szükséges környezetet. Személy szerint nagyon örülnék, ha minél több egri székhelyű startup cég működne, és a megyeszékhelyünkről érnének el akár világsikert. Ehhez vállalkozásbarát, kreatív környezet szükséges, ami Egerben lehetséges, hiszen itt működik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány is, a kreativitást pedig mi sem illusztrálja jobban, mint a helyi fiatal borászok sikere, a borgasztronómiához kapcsolódó innovatív élménycentrumok vagy fesztiválok.

Hiszem, hogy Egernek szüksége van egy saját, regionális startup versenyre, amely felszínre hozza a legjobb ötleteket, fiatal tehetségeket. Országosan több száz startup működik most is, ha Eger kedvező környezetet biztosít, az egész város profitálhat majd a sikerekből.