Svéd kormányzati tanulmány az elektronikus közbeszerzésekről

2011. május 22. vasárnap, 02:45 • ePractice.eu
A 2011 április végén Svédországban megjelent kormányzati tanulmány, arra a következtetésre jutott, hogy a nemzeti pályázati adatbázis, amely az állami hatóságok tendereit publikálja, kerüljön egységesen állami felügyelet alá. A tanulmány ugyanakkor azt is megállapította, hogy nincs szükség olyan nemzeti platformra, amely a beszerzési eljárásban nyújtana segítséget.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

2009-ben a Jogi Pénzügyi és Adminisztrációs Ügynökség (Kammarkollegiet) volt megbízva azzal a feladattal, hogy elemezze az állami kezdeményezéseket, amik hozzájárulhatnak a hatékony elektronikus közbeszerzéshez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez és fenntartásához Svédországban. Egy előzetes elemzés pontjai:

- piackutatás a beszerzési rendszerekben és pályázati adatbázisokban

- a szerződő hatóságok nyomon követése, hogy milyen mértékben alkalmazzák az e-beszerzést

- annak a vizsgálata, hogy milyen hasonló rendszereket fejlesztettek ki más európai országokban

Az Ügynökség arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi beszerzési rendszer, melyben a szerződő hatóságok kiválasztják a tendereket a magán-piaci beszerzési rendszereken keresztül, igen jól működik, ebből kifolyólag nincs ok arra, hogy létrehozzanak egy nemzeti beszerzési platformot.

A pályázati adatbázisokat illetően, a jelenlegi helyzet szerint legalább 10 magán piac létezik, melyek különböző méretűek, csak részben van átfedés közöttük, továbbá egyik sem fedi le az összes pályázatot. Ebből kifolyólag az Ügynökség arra a megállapításra jutott, hogy a nemzeti pályázati adatbázist állami irányítás alatt kellene létrehozni és kötelezővé kellene tenni a szerződő hatóságoknak, hogy az összes beszerzési hirdetést ott publikálják. Az érdekelt felek szabadon kereshetnek az adatbázisban, és a hirdetési tartalmakat elérhetővé kell tenni azon piaci szereplők részére, akik fejlesztésre, biztonságra valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokra vágynak, kereskedelmi feltételek keretében.

Kapcsolódó anyagok

www.epractice.eu/

http://www.kammarkollegiet.se/english