Szabó Erika: jelenleg hatezer munkatárs képzése folyik

Jelenleg hatezer, az okmányirodáktól átvett olyan munkatársuk képzése zajlik, akik a kormányablakokban fognak dolgozni - közölte Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára pénteken Debrecenben. Hozzátette: a közigazgatás átalakításának minden lépése az ügyfelek érdekében történt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Jelenleg hatezer, az okmányirodáktól átvett olyan munkatársuk képzése zajlik, akik a kormányablakokban fognak dolgozni. Szabó Erika közlése szerint a közigazgatás átalakításának minden lépése az ügyfelek érdekében történt, illetve történik. Előadásában kitért arra, hogy kormányra kerülve 'széttagolt, bürokratikus, átláthatatlan, a központi közigazgatás számára áttekinthetetlen' rendszert örököltek. Első lépésként visszaállították az önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzés rendszerét, a következő lépés pedig azért történt,hogy az ügyfelek egy ablakban intézhessék a hatósági ügyeiket - ismertette Szabó Erika. A közigazgatás harmadik fontos lépésének nevezte az Európában teljesen egyedülálló fővárosi és megyei kormányhivatalok létrehozását. Emlékeztetett továbbá, hogy az év végén 2500 ügykörben lehet a mintegy 300 kormányablak bármelyikében ügyeket intézni.
 
 A korábbi 33 szakigazgatási szervből 14-et integráltak a kormányhivatalokba. Míg 2010 végén 1500-an dolgoztak a közigazgatási hivatalokban, addig a 14 szakigazgatási szerv integrációját követően 23 ezer kormánytisztviselő dolgozik a kormányhivatalokban - érzékeltette az átalakítás nagyságrendjét az államtitkár.Emlékeztetett arra, hogy az állam konszolidálta a megyei önkormányzatokat; adósságuk átvállalásával az intézményrendszert is visszavette az állami szférába, s létrehozta a megyei intézményfenntartó központokat. Ez év január elsejével az összes intézmény átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumához - fűzte hozzá. A járások kialakításával kapcsolatban Szabó Erika megjegyezte: az nem érintette a polgármesterek jogkörét, de jelentősen érintette a polgármesteri hivatalokat és a jegyzői jogköröket.

 A polgármesteri hivatalok 42 ezer köztisztviselőjének alig egynegyede, csaknem 10 ezer köztisztviselő került át a kormányhivatalokhoz - mondta Szabó Erika, külön kiemelve az okmányirodákat, amelyek a legnagyobb ügyszámot kezelik. Minden megyeszékhelyen van olyan okmányiroda, amelyik reggel nyolctól este nyolc óráig tart nyitva, az ügyfelek nagy megelégedésére - fűzte hozzá az államtitkár.

 A hajdú-bihari jogászfórumon Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke az új polgári törvénykönyvnek a gazdasági társaságokra vonatkozó rendelkezéseiről, míg Belovics Ervin, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK rendészeti főigazgatója az új büntető törvénykönyv különböző aspektusairól tartott előadást.